Skip to content
Economie

Proiect PSD | Daniel Zamfir: Plafonarea preţurilor la energie va fi discutată în Senat

Proiectul de lege PSD de plafonare a preţului la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici va fi discutat astăzi, la ora 10, la  Comisiile Economică, Energie şi Buget-Finanţe, a anunţat senatorul Daniel Zamfir, iniţiatorul proiectului de lege.

Plafonarea nu se va face la preţurile de azi, va fi media lunilor ianuarie-septembrie 2021, iar preţurile vor scădea la jumătate la energie electrică şi cu peste 200% la gaze naturale”, a declarat Daniel Zamfir, citat de Financial Intelligence.

Potrivit proiectului de lege al PSD, preţurile la energie electrică şi la gaze naturale se plafonează la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioadă de şase luni, pentru consumatorii casnici. În vederea aplicării prevederilor,  Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) emite Ordin în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Ministerul Energiei constituie şi gestionează Fondul naţional pentru compensarea pierderilor înregistrate de furnizori şi pentru compensarea cu până la 50% a diferenţei de preţ înregistrate în ultimele 6 luni la consumatorii casnici. Finanţarea Fondului prevăzut se asigură prin taxarea cu 50% a profitului înregistrat de producătorii de energie electrică şi gaze naturale precum şi prin bugetul de stat, mai precizează proiectul.

Expunerea de motive precizează: “Având în vedere creşterea explozivă a preţurilor la energie electrică şi la gaze naturale, care afectează un număr foarte mare de consumatori (la finele anului 2020 numărul total de clienţi casnici în cazul energiei electrice era de 8.936.407, în vreme ce pentru gaze naturale totaliza 3.942.928 clienţi casnici), devine obligatorie intervenţia legislativă, în sensul identificării unor măsuri de reglementare, cu aplicare imediată, astfel încât facturile românilor la energie şi gaze naturale să revină la un nivel comparabil cu cel înregistrat la finele anului 2020.

Articolul integral pe adevarul.ro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *