Echipa de Consilieri Generali PSD din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti propune un proiect de interes major la nivelul Capitalei. Potrivit social-democraților, proiectul are sprijinul lui Marian Neacșu, președinte PSD Sector 3 și al lui Adrian Țuțuianu, fost ministru al Apărării.
„Avem în București 67.180 de “vise” a căror responsabilitate este în mâinile noastre, iar implementarea proiectului urmărește îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din București.
Facem Bucureștiul BINE!”, susțin social-democrații.
Care este situația în România
În România, sunt înregistrate 872.000 de persoane cu dizabilităţi. Și ele și-ar dori să aibă dreptul la o viață normală. Pentru cele mai multe din ele, cel mai mare vis este acela de a reuşi să iasă din casă. Un lucru aparent simplu pentru o persoană sănătoasă se dovedeşte a fi un calvar şi o adevărată provocare pentru persoanele cu dizabilităţi.
În București, sunt înregistrate 67.180 de persoane cu dizabilități. Nevoile lor sunt nevoi de bază, nevoi pentru a căror satisfacere nu ar trebui să se lovească de limitări sau restricţii.
Una dintre principalele probleme de care se lovesc aceste persoane o reprezintă adaptarea mijloacelor de transport la nevoile lor.
Conform raportului de activitate pentru anul 2021, toate autobuzele aflate în exploatarea STB sunt adaptate doar persoanelor cu handicap locomotor (fiind dotate cu rampă cu acționare manuală, spaţiu rezervat pentru staționarea căruciorului persoanei cu dizabilități, buton semnalizare exterior şi interior pentru atenționarea conducătorului de autobuz privind intenția de acces / coborâre din autobuz). Conform aceluiasi raport, 89 de troleibuze şi 66 de tramvaie sunt dotate cu rampe de acces pentru persoanele cu deficiențe locomotorii, reprezentand 33% din totalul vehiculelor.
Însă un “transport public accesibil si sigur” nu poate exista în lipsa personalului special instruit pentru a se putea ocupa de aceste persoane. În acest scop, PSD Sector 3 își propune asigurarea accesului persoanelor cu dizabilitati la transportul public din Bucuresti printr-un program integrat multianual de informare, evaluare, formare si dotarea mijloacelor de transport în comun si a statiilor aferente cu tehnologie de acces și ghidaj.
Referatul de aprobare privind aprobarea Programului integrat de accesibilizare a transportului public din Bucuresti – “Pune frana discriminarii” poate fi consultat AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News