Skip to content
Societate

Proiect: Tarife majorate la muzee bucureştene. Avize mai mari pentru lucrări la carosabil sau trotuar

Playtech.ro
" "

Tarifele pentru vizitarea Muzeului Naţional al Literaturii Române şi a Muzeului Municipiului Bucureşti, inclusiv a caselor memoriale, ar putea creşte de la 2-6 lei, în prezent, la 5-10 lei, iar pentru lucrări edilitare efectuate pe străzi gestionate de Administraţia Străzilor ar putea deveni necesară obţinerea unui aviz de 870 de lei, potrivit agerpres.

Propunerile sunt prevăzute într-un proiect supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei şi care modifică Hotărârea de Consiliu General nr. 244/2019 privind stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale în Municipiul Bucureşti.

" "
" "

De asemenea, proiectul prevede că începând cu anul 2020, bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie, a impozitului pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport datorate de contribuabili pentru întregul an este de 10%.

Astfel, în cazul Muzeului Naţional al Literaturii Române şi al Muzeului Municipiului Bucureşti, inclusiv pentru vizitarea caselor memoriale, cuantumul taxei este de 10 lei pentru adulţi; 5 lei pentru elevi, studenţi, pensionari; gratuit pentru copii mai mici de şapte ani şi pentru persoane cu handicap. Până în prezent, tarifele practicate de către cele două instituţii, atât pentru vizitarea muzeelor, cât şi a caselor memoriale erau cuprinse între 2-6 lei.

Muzeul Naţional al Literaturii Române justifică propunerea de majorare a taxelor prin faptul că tarifele din prezent sunt prea mici comparativ cu alte muzee de importanţă naţională din România. Se menţionează că este vorba despre primul muzeu din ţară din punct de vedere al investiţiei şi al utilizării noilor tehnologii prin tabletele interactive, holograme, holodeck etc.

Muzeul Municipiului Bucureşti motivează propunerea sa prin faptul că în ultimii cinci ani a crescut vizibil calitatea serviciilor culturale prestate către publicul vizitator şi mediile de specialitate, dar şi prin necesitatea alinierii la tarifele percepute de instituţii muzeale similare aflate în Capitală.

Totodată, în proiect se propune o taxă de eliberare aviz amplasament în valoare de 870 de lei. Taxa pentru eliberarea unui aviz în cazul unei reţele mai mici de 2 km va fi de 935 lei, iar pentru o reţea mai mare de 2 km va fi de 1.555 lei.

În prezent, taxa pentru aviz traseu are o valoare de 53 lei/aviz.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că sistemul de semaforizare din Capitală este compus din 457 intersecţii semaforizate, dintre care 216 sunt integrate în sistemul de Management al Traficului.

„Funcţionarea sistemului este asigurată prin reţeaua de fibră optică şi bucle inductive din trotuar şi carosabil. Multiplele intervenţii în carosabil sau trotuar efectuate de terţi pot afecta funcţionarea acestui sistem datorită necunoaşterii traseelor respective (…) prin secţionarea acestor trasee. Menţionăm că numărul intersecţiilor care urmează să fie integrate în acest sistem este în continuă creştere, iar faptul că eventualii constructori care intervin în carosabil sau trotuar nu cunosc reţeaua de semaforizare şi fibră optică afectează major funcţionarea acestui sistem”, prevede documentul.

Drept urmare, este solicitată includerea Administraţiei Străzilor în rândul entităţilor care acordă aviz pentru reţeaua de semaforizare şi fibră optică a Capitalei. Avizele solicitate prin certificatele de urbanism pentru lucrări edilitare vor fi eliberate de către Serviciul Avizare şi Urmărire Lucrări Tehnico-Edilitare, taxele aferente urmând să fie achitate la Administraţia Străzilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *