Skip to content
Societate

Proiect: Toate taxiurile din România vor fi ecologice, precum și 80% din mașinile instituțiilor publice

profit.ro
" "

O inițiativă legislativă care introduce obligativitatea transportului ecologic pentru taxiuri și obligativitatea ca 80% din mașinile instituțiilor de stat să fie „verzi”, a trecut tacit de Senat. Proiectul inițiat de parlamentari de la PSD și UDMR merge la Camera Deputaților în calitate de for decizional.

Astfel, potrivit proiectului legislativ, autovehiculele cu propulsie electrică, hibridă, pe bază de hidrogen, gaz natural comprimat, sau gaz petrolier lichefiat, precum şi alte propulsoare ce îndeplinesc conditiile tehnice şi de poluare asemănătoare cu acestea, ce vor fi introduse, nominalizate şi autorizate prin Hotărâre de Guvern, sunt denumite în continuare autovehicule verzi.

" "
" "

Începând cu 1 ianuarie 2025, autovehiculele ce prestează servicii de transport persoane, inclusiv cele care efectuează transport în regim de taxi, uber, clever, etc., precum şi autoutilitarele, autoturismele şi autocamioanele cu masa totală sub 7,5 tone care efectuează distributie/transport de mărfuri în interiorul oraşelor trebuie să fie autovehicule verzi.

Iniţiatorii proiectului propun permiterea utilizării autovehiculelor de transport cu motoare diesel sau benzină, exclusiv pentru interventii în situatii de fortă majoră şi transport de persoane ocazional, sau care tranzitează orasul.

Pentru transportul interjudetean si judetean de persoane, public sau privat, inclusivpentru efectuearea curselor pentru serviciu (navetă), local sau judetean/interjudetean, persoanele fizice sau juridice vor putea detine licentele de transport numai în conditiile în care parcul total de autovehicule detinut de transportator (persoana juridică sau fizică ce efectueaza transportul de persoane), contine autovehicule verzi într-un procent de minim 80% din flota necesară desfăşurării activitătii, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Toate persoanele juridice cu capital majoritar de stat şi institutiile publice din România, vor detine în parcul propriu, minim 80% autovehicule verzi începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Guvernul va întreprinde toate măsurile necesare pentru autorizarea autovehiculelor verzi, amenajarea statiilor de alimentare şi asigurarea programelor cu finantare din fonduri europene şi din Fondul de mediu, pentru reducerea poluării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *