Skip to content
Politică

Proiect UDMR: Ţinutul Secuiesc, stat în stat

Liderii UDMR se pregătesc să dea publicităţii proiectul de autonomie teritorială. Proiectul, ar transforma Ţinutul Secuiesc într-un fel de stat în stat. Potrivit textului, doar politica externă, monetară şi apărarea rămân în atribuţiile Bucureştiului. De asemenea, maghiara ar urma să devină limbă oficială, alături de română, conform antena3.ro

Iată câteva fragmente din proiectul UDMR:

– „Ţinutul Secuiesc se constituie ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut, cuprinzând unităţi administrative din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş

-„Pădurile proprietate de stat din regiune, minele, carierele de piatră şi exploataţiile de turbă a căror folosinţă este retrasă proprietarului de fond, edificiile destinate funcţionarii unor servicii publice regionale precum şi mobilierul şi alte bunuri ale acestora constituie patrimoniul inalienabil al regiunii. (…) Imobilele din proprietatea statului situate în regiune sunt transferate în patrimoniul regiunii”

-„În vederea declarării şi colectarii impozitelor şi taxelor care se generează pe teritoriul Ţinutului Secuiesc, societăţile comerciale care nu-şi au sediul social în Ţinutul Secuiesc au obligaţia de a înfiinţa un punct de lucru, ca centru de profit.”

-„Politica externa, cea monetara si apararea nationala, inclusiv organizarea si conducerea serviciilor secrete, raman in competenta exclusiva al statului si nu pot fi modificate prin lege”.

-„Limba maghiară, alături de limba română, este considerată limba oficială în regiune. Redactarea bilingvă este obligatorie pentru toate actele normative cu caracter general precum si în alte cazuri în care prezentul statut prevede redactarea bilingvă„.

-„În cadrul relaţiilor cu instanţele judiciare, instituţiile, organizaţiile şi administraţiile publice din Ţinutul Secuiesc, toate persoanele au dreptul să folosească cele două limbi oficiale după alegerea lor. Acest drept obligă instituţiile, organizaţiile şi administraţiile publice, precum şi în general entităţile private, atunci când exercită funcţii publice, să comunice cu cetăţenii în limba pe care o aleg aceştia.”

-„Organele regiunii sunt: consiliul regional şi executivul regional. Consiliul regional este compus din 77 de membri aleşi prin vot universal şi direct pe teritoriul Ţinutului Secuiesc.”

-„Statutul de regiune autonomă al Ţinutului Secuiesc poate fi desfiinţat numai printr-o lege constituţională şi numai în urma unui referendum organizat în Ţinutul Secuiesc cu aceasta temă.”

2 comentarii la “Proiect UDMR: Ţinutul Secuiesc, stat în stat

  1. Sa arunci pe piata o ILUZIE– COMANDATA de laboratoarele din UNGARIA si finantata de serviciile rusesti in speranta mentinerii in viata a tensiunilor interetnice—-este o mare greseala pe care o comit acesti mascarici numiti LIDERI UDMR un fel de COMANDOUL MORTII care nu au nimic in comun cu comunitatea maghiara din ROMANIA . Intoti anii astia cat au fost la GUVERNARE -ZONA asta pe care tot o revendica ar fi trebuit sa fie puternic dezvoltata . Dar e folosit ca pe un poligon de tragere populat cu extremisti incurajati la cel mai innalt nivel .

  2. Cand o sa afle Ion ca astia sunt cei care l-au omorat pe Mihai Viteazu’, cu siguranta o sa-si faca „punct de lucru” pe acolo… :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *