Skip to content
Bacău Știri locale

Proiect uitat în sertarul Primăriei Bacău! Sistemul de monitorizare a traficului din Bacău, la stadiul de SF

zdbc.ro

Primăria Bacău promitea în urmă cu mai mulți ani realizarea unui sistem de monitorizare a traficului din municipiu, cu ajutorul mai multor camere de supraveghere care urmau să fie montate în mai multe puncte din oraș. Mai mult, proiectul a fost introdus de actuala administrație în planul investițional pe 2018.

De atunci și până acum, deși s-au promis chiar și investiții cu fonduri europene, nu s-a realizat nimic, conform zdbc.ro.

„Momentan, este în lucru un studiu de fezabilitate care ne va da o soluție sau mai multe cu privire la trafic. Ne dorim să existe camere și un centru de coordonare, dar vom vedea ce soluții ne dă studiul”, a declarat managerul public al municipiului Bacău, Romică Chindruș.

Punct vital în Planul de Mobilitate Urbană

Lipsa unui centru de management al traficului apare ca un mare minus în dreptul administrației, în planul de mobilitate urbană. Timpii îndelungați de deplasare, congestie, poluare și siguranță redusă sunt efectele negative ale lipsei acestui centru.

„Există necesitatea ca întreaga rețea de intersecții să fie conectată printr-o infrastructură de comunicații la un sistem UTC. De asemenea, intersecțiile actuale necesită reechipări în vederea funcționării în regim adaptiv la variațiile fluxurilor de trafic. Față de situația existentă, sunt multe intersecţii importante în Bacău care trebuie îmbunătățite, atât prin optimizarea programelor de semaforizare, cât și prin introducerea de semaforizări în locații noi”, se arată în planul de mobilitate.

Așadar, pe lângă reconfigurarea intersecțiilor, ar fi necesară și o armonizare a semafoarelor, pentru ca traficul să se desfășoare pe cât posibil fără întreruperi.

Acest centru ar trebui să aibă în componență, după cum a indicat studiul, ingineri de trafic urban, reprezentanți ai poliției, personal al operatorului de transport public – adică personal specializat.

În Moinești se poate

Iași, Zalău, Galați, Craiova sunt doar câteva exemple de orașe care au implementat astfel de sisteme complexe de monitorizare a traficului. Nu mai departe, Moineștiul are un astfel de sistem de supraveghere încă din 2013, 63 de camere fiind montate pe străzi, parcuri, școli și alte zone publice.

Proiectul a fost finanțat cu fonduri europene POR, cu 1,8 milioane de lei. Beneficiarii direcți ai sistemului de supraveghere sunt chiar locuitorii orașului din zona de acțiune urbană, dar, indirect, și cei care tranzitează această zonă, prestatorii de servicii conexe, unitățile de cazare și restaurantele, spațiile comerciale, partenerii de afaceri ai prestatorilor de servicii de turism și servicii conexe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *