Skip to content
Video

Proiectele lui Raețchi pentru piața de carte: Să dublăm această cifră în anul Centenarului! EXCLUSIV

facebook.com

Ediția de marți a interviurilor video PSnews.ro l-a avut ca invitat pe Ovidiu Raețchi, deputat al Partidului Național Liberal (PNL).

Politicianul a vorbit despre un pachet de proiecte legislative pe care el le-a inițiat și care au intrat deja în circuit parlamentar: Pactul Național pentru Carte, având drept obiectiv stimularea pieței de profil, ultima ca mărime din Uniunea Europeană. Totodată, Raețchi a atras atenția că altă problemă se referă la faptul că românii sunt fruntași în UE și la alt capitol rușinos – și anume: analfabetismul funcțional.

În același context, Ovidiu Raețchi s-a arătat optimist că legile îi vor trece prin Parlament, ținând cont de faptul că a obținut semnături de susținere inclusiv din partea unor aleși ai Partidului Social Democrat (PSD) și – mai mult – Guvernul a dat aviz pozitiv pentru câteva dintre măsurile avute în vedere.

„Au început să vină avizele de la Guvern: înțeleg că sunt pozitive pentru câteva dintre proiecte. Urmează să intre în dezbateri. Sunt foarte multe proiecte: 8 proiecte legislative care conțin 10 măsuri. Sunt elemente de fiscalitate care țin de o serie de scutiri pentru tronsonul cărții; de asemenea, scutiri pentru edituri, pentru librării… Pe de altă parte, există măsuri care vizează stimularea lecturii, există programe în școli, în care copiii să beneficieze săptămânal de o întâlnire cu o personalitate culturală (de exemplu) care să citească…

Am plecat de la faptul că România este în momentul de față piața (de carte – n.r.) cea mai puțin dezvoltată din Uniunea Europeană. Și într-un mod strivitor! Noi vindem carte de 100 de milioane de euro anual, în condițiile în care jumătate din piața asta este piața manualelor. Cu alte cuvinte, vindem de vreo 50-60 de milioane de euro, în condițiile în care cam asta este piața din Slovacia sau din Bulgaria – țări cu populație semnificativ mai mică. Deci pe cap de locuitor suntem categoric ultimul cititor al Europei.

Obiectivul meu este ca, în anul Centenarului, să dublăm această cifră: să ajungem de la 100 de milioane de euro la 200 de milioane de euro, prin efortul conjugat al societății și al statului. Cu alte cuvinte, statul vine cu niște instrumente de promovare, iar societatea acceptă aceste instrumente și, la rândul ei, co-participă.

De exemplu, am luat în calcul o sumă pentru copii și pentru profesori: copiii să primească o sumă de 50 de euro (la sfârșitul claselor I, a V-a și a IX-a, după ce au absolvit), cu care să-și cumpere cărți. Faptul că un copil din clasa a IX-a primește 50 de euro nu e foarte mult – poate să-și ia 4-5 cărți, dar își alege el cărțile. E un exercițiu important: contactul fizic cu cărțile poate să fie uneori încântător pentru un copil.

Pentr profesori am gândit o sumă de 100 de euro anual. A existat această măsură, s-a aplicat (cred că guvernul Tăriceanu a asumat-o), dar a fost ulterior eliminată pe fondul tăierilor domnului Băsescu (prin 2010) și știu atât de la profesori, cât și de la editori că a ajutat foarte mult piața de carte: piața de carte a crescut cu vreo 50% cu acea măsură, ceea ce înseamnă că profesorii chiar foloseau suma respectivă pentru cărți, chiar cumpărau cărți – lucru care i-a ajutat pe ei să se dezvolte, dar și pe copii, pentru că au beneficiat de lecții mai bune, mai dinamice, de la profesori mai educați. Cu alte cuvinte, eu sper că PSD-ul a înțeles apelul meu – pentru că ei vor decide, prin numărul mare de voturi pe care le au în Parlament. Dacă PSD-ul se opune, e mai greu să treacă. Dar apelul meu a fost către toată clasa politică, pentru că am propus un pact național (așa cum a fost pactul pentru apărare), plecând de la ideea că e o prioritate națională să rezolvăm problema asta, a ultimului loc în Europa. PSD-iștii au semnat inițiativa – sper că o vor și susține la plen; și atunci vom avea până la sfârșitul acestei sesiuni trecut rapid pachetul legislativ prin Parlament, iar măsurile aplicate deja”, a explicat Raețchi pentru PSnews.ro.

Vedeți mai jos – de la momentul 27:07 până la final – ce spune Ovidiu Raețchi despre alt proiect de act normativ pe care l-a inițiat: cel menit să combată discriminarea femeilor care alăptează în public:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *