Skip to content
Economie Societate

Proiectul care prevede impozitoarea bacşişului a primit aviz favorabil. Ce reglementări cuprinde

Inquam Photos / Octav Ganea

Consiliul Economic și Social (CES) a dat, marţi, aviz favorabil proiectului prin care bacșișul va fi impozitat cu 10%, a confirmat Baciu Iacob, preşedintele ​Consiliului Economic și Social (CES), pentru site-ul B1.

Proiectul urmează acum să intre în şedinţa de Guvern, pentru a fi adoptat.

Care sunt regulile fiscale și contabile de înregistrare, potrivit Ministerul de Finanţe

Astfel, proiectul de act normativ cuprinde urmãtoarele reglementãri:

  1. Definirea bacșișului în vederea evidențierii acestor sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitãrii clare a acestora de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct cãtre populație și asigurãrii fiscalizãrii bacșișului potrivit Codului fiscal;
  2. Instituirea obligației de evidențiere pe bonul fiscal a bacșișului încasat de la clienți, în cazul serviciilor de restaurant, baruri și alte activitãți de servire a bãuturilor, indiferent de modalitatea de platã a acestuia (card/numerar/substitute de numerar);
  3. Evidențierea bacșișului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrãrile la domiciliu;
  4. Se interzice condiționarea, sub orice formã, a livrãrilor de bunuri sau a prestãrilor de servicii de acordarea bacșișului;
  5. Sumele provenite din încasarea bacșișului se distribuie integral salariaților. Operatorii economici stabilesc printr-un regulament intern, procedura și modalitatea de distribuire către salariați, a sumelor provenite din încasarea bacșișului.
  6. Se instituie obligația operatorului economic de a înmâna clientului o notã de platã, în prealabil emiterii bonului fiscal. Nota de platã va conține rubrici destinate alegerii de cãtre client, a nivelului bacșișului pe care acesta dorește sã îl ofere. Nivelul bacșișului oferit de client poate varia între 0% și 15%;
  7. În situația în care plata contravalorii consumației se face prin ordin de platã și se emite facturã, bacșișul se evidențiazã distinct pe aceasta;
  8. Se lasã la opțiunea operatorului economic, posibilitatea marcãrii bacșișului pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate sau pe un bon fiscal distinct, în funcție de situația de fapt, respectiv de momentul în care valoarea bacșișului este cunoscutã de cãtre emitentul bonului fiscal;
  9. Bacșișul se introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formã de articol, cu denumirea „bacșiș”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *