Proiectul de aprobare a OUG privind comasarea alegerilor a fost amânat, în Senat. Care sunt motivele

Foto PS News

Proiectul de aprobare a Ordonanței privind comasarea alegerilor a fost amânat luni, 18.03 a.c. în Comisia juridică de numiri și disciplină din Senatul României. Motivele acestei amânări sunt expuse exclusiv pentru PS News de președintele Comisiei, Cristian Niculescu Țâgârlaș.

“S-a amânat pentru a se discuta amendamentele de către colegii mei…și cei de la USR și cei neafiliați. Urmează ca aceste amendamente să fie discutate, analizate de membrii Comisiei juridice cât și ai Comisiei de administrație. Amendamentele au fost depuse târziu(…) termenul va fi în funcție de ordinea stabilită în cadrul comisiilor. Mă gândesc la o săptămâna, două, ceva de genul asta”, a declarat Niculescu Țâgârlaș pentru PS News.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.21/2024 se referă la unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România, în Parlamentul European, din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, că urmare a desfăşurării concomitente a acestora în data de 9 iunie 2024.

Initaitorul proiectului este Guvernul României. Prima Camera este Senatul.

Termenul de adoptare tacită este de 30 de zile și se calculează de la dată de 08.03.2024.
Termenul se împlinește la data de 06.04.2024.

Expunerea de motive ale proiectului de lege

Printre expunerea de motive a Proiectului de lege regăsim securitatea cibernetică, recomandarea CE de a se desfășura democratic și eficient, alegerile, cu o prezență ridicată la vot. Se mai vorbește, de asemenea, despre o derogare pentru alesul local care este în exercițiul mandatului, de a-și păstra acest mandat dacă va opta să candideze din partea altui partid politic decât cel în care a fost ales în 2020, până în momentul în care va intra în noul mandat din 2024.

Tot potrivit documentului, o persoană va putea candida la ambele scrutine. Alegătorii vor avea cinci buletine de vot, unul cu candidaţii pentru funcţia de eurodeputaţi şi patru pentru funcţiile de aleşi locali, consiliul judeţean şi preşedinte, primar şi consiliul local. Documentul stabileşte şi termenul care le permite primarilor şi celorlaţi aleşi, aflaţi în funcţie, să reprezinte la alegerile locale un alt partid decât cel din care fac parte, fără să îşi piardă mandatul actual. Candidaturile trebuie depuse cu până la 45 de zile înainte de data alegerilor locale. Mandatele câştigate vor începe efectiv la sfârşitul lui septembrie, când se încheie de drept cele în curs.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: