Skip to content
Economie Societate

Proiectul de buget pe 2019, o crimă. Acuzații extrem de grave din partea Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități

Reprezentantii Centrului pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati spun ca Ministerul de Finante nu a alocat, in proiectul de buget, fonduri pentru persoanele cu dizabilitati, subliniind ca documentul arata ca responsabilitatea e a autoritatilor locale care, insa, nu isi vor permite.

Zero lei pentru dizabilitate si copiii din sistemul de protectie a copilului. Am constatat cu groaza faptul ca la titlurile bugetare 1) Finantarea serviciilor sociale din sistemul de protectie a copilului, 2) Finantarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, 3) Drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiile lunare, Guvernul Romaniei a alocat zero lei, lasand in sarcina autoritatilor locale acoperirea cheltuielilor pentru aceste categorii de persoane vulnerabile.

Aproape 100.000 de oameni reprezentand grupuri vulnerabile, pentru care statul roman are obligatia de a le respecta dreptul fundamental la hrana, adapost si ingrijire, vor ramane fara aparare si asta in conditiile in care costurile care trebuiau asigurate din bugetul de stat reprezentau costuri minime pentru un standard minim de servicii sociale”, se arata intr-un comunicat transmis de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD), arată ziare.com.

Potrivit sursei citate, 57.279 de copii din sistemul de protectie speciala (orfelinate) vor ramane fara banii de la buget pentru mai multe tipuri de servicii, precum plasamentul la rude de pana la gradul IV, plasamentul la alte familii, plasamentul la asistenti maternali, servicii de tip rezidential.

Peste 18.000 de adulti cu dizabilitati din centrele rezidentiale pentru adulti cu dizabilitati vor ramane fara finantare de la bugetul central, reprezentand servicii de cazare, hrana, cazarmament si conditii igienico – sanitare a persoanelor cu dizabilitati asistate; asistenta medicala curenta si de specialitate, recuperare, ingrijire si supraveghere permanenta.

Aproximativ 41.035 de copii cu dizabilitati incadrati in grad grav de handicap, cu indemnizatie de insotitor sau asistent personal raman fara bani de la bugetul central pentru salarii si indemnizatii”, mai arata comunicatul mentionat.

Totdata, potrivit reprezentantilor Centrului, proiectul de buget arata ca banii pentru responsabilitatea acoperirii acestor titluri bugetare pentru copiii din sistemul de protectie, copiii cu dizabilitati grave si adultii institutionalizati vor reveni exclusiv autoritatilor locale.

Acestia spun ca autoritatile locale nu vor avea capacitatea de a acoperi cheltuielile necesare din bugetele proprii, ceea ce va duce fie la incapacitate de plata, fie la alocarea diferentiata de fonduri pentru aceste servicii (in functie de posibilitatile financiare ale primariilor).

Personal, consider aceasta masura de buget zero pentru copiii si adultii cu dizabilitati si pentru copiii din orfelinate o crima. Este inadmisibil, ilegal si imoral sa tai banii necesari supravietuirii tocmai categoriilor care nu au puterea de a se revolta.

Cel mai probabil, in scurt timp, parintii copiilor cu dizabilitati vor ramane fara indemnizatiile de handicap si salarii de asistenti personali, iar persoanele cu dizabilitati vor fi lasate sa moara in centre.

Niciodata in istoria recenta a Romanei, dizabilitatea nu s-a reflectat mai cinic in lista de prioritatii a tarii, asa cum este ea transpusa in bugetul de stat”, a declarat Maria Madalina Turza, presedintele CEDCD

1 comentariu la “Proiectul de buget pe 2019, o crimă. Acuzații extrem de grave din partea Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *