Skip to content
Puterea Știrilor Video

Proiectul de desființare a SIIJ ”nu e perfect”, dar altfel n-ar fi trecut de Parlament, spune Cristian Băcanu (PNL): Politica influențează ceea ce se întâmplă în justiție

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, deputatul PNL Cristian Băcanu, secretar în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților, a răspuns criticilor formulate de trei asociații de magistrați cu privire la proiectul de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) promovat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Liberalul spune că „trebuia găsită o soluție care să fie tehnic acceptabilă, dar și politic acceptabilă”, astfel că s-a ajuns la un compromis politic.

„Proiectul acesta poate nu e perfect, și sincer să fiu mi-aș fi dorit să arate altfel. Eu mi-aș fi dorit ca dosarele de corupție să meargă la DNA, dosarele care țin de competențele DIICOT să se ducă la DIICOT și dosarele care țin de alte infracțiuni să se ducă la Parchetul General sau la parchetele curților de apel. Dar soluția asta nu ar fi trecut de Parlament, asta e clar”, spune Băcanu.

Totodată, avocatul recunoaște și că politica influențează ceea ce se întâmplă pe justiție. „Întotdeauna e așa. Nu putem să le separăm, să știți”, a spus acesta.

„Eu am fost demnitarul care a condus delegația României la Luxemburg, la Curtea de Justiție a UE, atunci când s-a discutat despre SIIJ. A fost acea speță celebră despre SIIJ, în care CJUE a stabilit că Secția contravine dreptului UE. Totodată, acolo s-a discutat și modul în care i s-a prelungit mandatul șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru. La momentul respectiv, Guvernul României, a cărei voce am fost, a susținut că SIIJ contravine dreptului UE și aceasta a fost o părere a mea, la nivel tehnic, pe care o susțin și astăzi. Contravine din foarte multe motive.

În primul rând, pentru că nu era eficientă această Secție, nu oferea nicio posibilitate a realizării unei anchete efective cu privire la infracțiunile stabilite de magistrați. Pe de altă parte, era și umilitoare pentru magistrați. Dacă te apuci să faci o instituție de parchet pentru o anumită categorie profesională, păi ai o problemă cu acea categorie profesională. Dacă mă apuc să fac un parchet specializat pentru croitori, de pildă, înseamnă că am un pericol real la nivelul întregii țări cu privire la faptele săvârșite de croitori. La fel și în privința magistraților. Și nu e cazul. Magistrații reprezintă un corp de elită, foarte bine pregătit, în general. Vorbim de oameni care, în general, sunt corecți. Mai mult decât atât: nu exista o structură teritorială, noi am făcut atunci o analiză și a prezentat această analiză la CJUE(…)”, a declarat Cristian Băcanu, la Puterea Știrilor.

„Acum lucrurile sunt tranșate. E clar, trebuie să desființăm SIIJ. Și eu am spus lucrul acesta și îl spun din nou: trebuia găsită o soluție care să fie tehnic acceptabilă și politic acceptabilă. Adică să ai o soluție care să fie corectă din punct de vedere tehnic și care să și poată să treacă de testul cinic al Parlamentului. Dacă te duci în Parlament cu un proiect cum era cel al domnului Stelian Ion – cu care eu eram de acord, pe fond, n-aveam nicio problemă ca toate dosarele să se întoarcă la toate parchetele, inclusiv la DNA și DIICOT  – rezultatul al fi fost zero. Ministrul Justiției a explicat lucru acesta și sunt de acord cu ce a spus pentru că am fost în comisia juridică și am văzut cum se întâmplă lucrurile. Dacă nu strângi voturile, nu rezolvi problema. Nu se mai putea sta cu SIIJ. Proiectul acesta poate nu e perfect, și sincer să fiu mi-aș fi dorit să arate altfel. Eu mi-aș fi dorit ca dosarele de corupție să meargă la DNA, dosarele care țin de competențele DIICOT să se ducă la DIICOT și dosarele care țin de alte infracțiuni să se ducă la Parchetul General sau la parchetele curților de apel. Dar soluția asta nu ar fi trecut de Parlament, asta e clar(…).

Noi, ca stat trebuie să ne gândim ce face. Adoptăm o soluție care nu este perfectă, dar scăpăm de SIIJ? Sau ne cramponăm pe ideea de a avea un proiect care arată mai bine din punct de vedere tehnic, dar care nu va trece niciodată de Parlament? E un compromis. Până la urmă, politica este arta compromisului. E un compromis pe care eu nu mi l-aș fi dorit. Absolut, politica influențează ceea ce se întâmplă pe justiție. Întotdeauna e așa. Nu putem să le separăm, să știți”, a conchis avocatul liberal.

Amintim că trei asociații de magistrați au criticat zilele trecute proiectul de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) promovat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție susțin că proiectul desființează instituția doar formal, iar modul de numire al procurorilor agravează aspectele problematice ale SIIJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *