Skip to content
Politică

Proiectul de lege privind instituirea unei perioade oficiale a sărbătoririi colindului românesc, adoptat de deputaţi

Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul de lege privind instituirea perioadei 6 – 31 decembrie ca perioadă oficială a sărbătoririi colindului românesc, iniţiat de Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, şi senatoarea Alina Gorghiu, a fost adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, iar următorul pas îl reprezintă promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis.

Gheorghiu a anunţat, miercuri, pe Facebook: „Adoptat! Proiectul de Lege privind instituirea perioadei 6-31 decembrie ca perioadă oficială a sărbătoririi colindului românesc, pe care l-am iniţiat împreună cu doamna senator Alina Gorghiu, a trecut de votul final de la Camera Deputaţilor, cu o majoritate covârşitoare. Următorul pas este trimiterea către preşedintele Klaus Iohannis, pentru promulgare. Iarna aceasta vom sărbători oficial colindul românesc!”.

Dintre cei 309 deputaţi prezenţi, 255 au votat „pentru”, 8 „împotrivă”, 42 s-au abţinut, iar patru nu au votat.

Propunerea legislativă reprezintă un prim pas în creionarea strategiei de salvgardare a colindelor pe teritoriul României şi în comunităţile de români de pretutindeni, se arată în expunerea de motive.

Demersul vine în sprijinul manifestărilor culturale realizate de păstrători ai tradiţiei şi obiceiurilor din toată ţara.

Colindul a apărut pe teritoriul României de azi înaintea creştinismului, ca ritual sacru de chemare a soarelui, fiind ulterior integrat armonios în practicile religioase.

Colindul este înscris în Inventarul elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, la categoria „Texte rituale calendaristice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *