Skip to content
Politică

Proiectul de lege privind tutunul va ajunge pe masa Guvernului. Ce se va stabili

Proiectul de lege privind tutunul va ajunge pe masa Guvernului. Ce se va stabili

Astfel, Guvernul discută miercuri proiectul de lege privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a celor conexe, care ar urma să reglementeze interzicerea ţigărilor mentolate şi a celor cu arome, dar şi introducerea unor avertismente mai mari pe pachete.

Proiectul de lege figurează pe ordinea de zi pentru şedinţa de miercuri.
Termenul de transpunere în legislaţia naţională a Directivei 2014/40/UE privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun este data de 20 mai 2016, anunţa Ministerul Sănătăţii la începutul lunii februarie.

Ministerul Sănătăţii amintea că acordă „o atenţie deosebită transpunerii Directivei 2014/40/UE în legislaţia naţională, având convingerea că prevederile actului normativ vor veni în sprijinul reducerii prevalenţei consumului de tutun, fiind vizaţi, în special, adolescenţii şi tinerii”.

Punctele fierbinţi din proiectul de act normativ sunt interzicerea ţigărilor mentolate şi a celor cu arome, avertismentele mai mari pe pachetele produselor din tutun şi eliminarea posibilităţii de achiziţionare a ţigaretelor de pe internet, dar şi instituirea unor limite mult mai stricte şi în ceea ce priveşte comercializarea ţigărilor electronice sau a produselor de fumat din plante.

Proiectul de lege a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii în ultimele zile ale lunii decembrie 2015 şi atrăgea atenţia asupra ingredientelor pe care le conţin ţigaretele aflate la raft şi prevedea interzicerea produselor din tutun care sunt îmbogăţite cu arome deosebite ce se diferenţiază de cea a tutunului simplu, fie că acestea se găsesc în compoziţia ţigării sau în filtre, hârtie, ambalaj, pentru cele din urmă fiind interzis să conţină nicotină. Mai mult, se preciza că producătorii de ţigări vor raporta Ministerului Sănătăţii date precum emisiile ţigărilor şi ingredientele folosite în procesul de fabricaţie a produselor din tutun, potrivit Romaniatv.net

În afara legii erau scoase şi substanţele numite ”aditivi speciali”, de genul vitaminelor, al taurinei sau al cofeinei. ”Se interzice punerea pe piaţă şi a tuturor produselor din tutun care conţin aditivi „speciali” (precum vitamine, cofeină, taurină, aditivi care creează impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătăţii sau că prezintă riscuri mai mici pentru sănătate, sau care sunt asociaţi cu energia şi vitalitatea, care colorează fumul, care facilitează inhalarea sau absorbţia nicotinei”, se arăta în expunerea de motive.

Textul legii reglementa şi nivelul emisiilor per ţigară, astfel că cea mai mare valoare nu are voie să depăşească 10mg de gudron, 1mg de nicotină şi 10mg de monoxid de carbon.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România poate deveni furnizoare de expertiză pe arii de performanţă cum sunt sistemul de supraveghere a gripei, sistemul de urgenţă sau legislaţia antifumat în ţările din Regiunea Balcanilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *