Skip to content
Economie

Proiectul de rectificare bugetară a fost publicat. Florin Cîțu: Cei de la PSD-ALDE au aruncat România într-un haos financiar

Inquam Photos / Octav Ganea

Economistul Florin Cîțu a precizat pentru PSNews.ro că proiectul de rectificare bugetară, publicat marți de Ministerul Finanțelor, arată doar o mică parte din dezastru, taxele noi și tăierile de la ministere având rolul de acoperi o mică parte din gaura uriașă de la buget.

Rectificarea aceasta bugetară arată doar o mică parte din dezastru. Gaura la buget este atât de mare încât nu mai pot să o ascundă. De pildă, bugetul de pensii trece de la excedent de 3 miliarde lei la deficit de 3 miliarde lei. Tăierile de la ministere sunt și ele drastice. Dar vă dați seama că gaura este mult mai mare și acum prezintă doar o parte.

În plus, Dăncilă mai introduce câteva taxe cum e cea pentru băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri. Deci, după ce doi ani și jumătate au cocoșat cu taxe sectorul privat, acum introduc alte taxe și asta în condițiile în care reducerea cheltuielilor cu secretarii de stat este de doar 28 milioane lei. Efectiv, cei de la PSD-ALDE au aruncat România într-un haos financiar, a explicat economistul.

Ministerul Finanţelor a publicat, marți, proiectul de rectificare bugetară, care prevede printre altele tăierea fondurilor a 10 ministere, printre care Transporturi, Fonduri Europene, Mediul de afaceri, Agricultură, Cercetare şi Inovare, Educaţie.

Diminuările au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (- 1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

La instituţiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate corespunzător şi creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene precum şi a lucrărilor de investiţii. Diminuarea referindu-se doar la creditele bugetare (cash)”, a informat MFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *