Skip to content
Internațional italia Politică ta

Proiectul Italiei pentru schimbarea UE: salariu minim pentru cetățeni și PE mai puternic

În pragul alegerile europarlamentare din 2019, premierul Italiei Giuseppe Conte a publicat viziunea sa despre Uniunea Europeană și a trasat ideile pe care Italia le va susține în următorul Parlament European (PE).

Marea noutate pe care o prezintă Conte se referă la un sistem social european care să protejeze cetățenii europeni în fața șomajului sau a diferențelor salariale între statele membre. Premierul Italiei propune „o asigurare europeană împotriva șomajului”, dar și „un salariu minim european”. Din acest punct de vedere, Franța și Italia fac front comun pentru salariul minim european, deoarece în urmă cu două săptămâni președintele francez Emmanuel Macron a propus același lucru pentru viitorul Uniunii. Totuși, trebuie să subliniem faptul că Italia nu are salariu minim, însă vrea unul european.

Conte își dorește un Parlament European (PE) mai puternic în fața celorlalte instituții europene, fiind „singura instituție votată de cetățeni”. Liderul Italiei vrea să ofere PE puterea de inițiativă legislativă, puterea de anchetă, recunoașterea unei putere generale de accountability asupra celorlalte instituții ale Uniunii.

Italia a avut și în secolul trecut multe interese în Africa și continuă să-și protejeze interesele pe continentul african. Astfel, Conte vrea o Uniune Europeană care să stabilească un parteneriat cu țările africane pentru a le ajuta pe acestea să se dezvolte și pentru ca UE să-și apere interesele în zonă. Ideea premierului Italiei este nouă în UE, dar necesară pentru viitorul european. SUA ar trebui să rămână principalul partener, însă asta nu implică o răcire a relațiilor cu China și Rusia, ci din contră, italienii vor o Europă care negociază cu toată lumea.

Viziunea liderului guvernului de la Roma asupra industriei și progresului economic nu vine cu nimic nou și se bazează pe principii pe care Uniunea Europeană le aplică deja, în schimb Conte se pierde în cuvinte și concepte mari, pe care Italia le folosește tot mai puțin, având o economie în recesiune tehnică. „Investiții în politica industrială deschisă la noi tehnologii, la cercetare și inovație, la infrastructurile materiale și digitale, la cultură”, spune Conte fără alte detalii.

Premierul Italiei descrie patetic actualul context european, în care cetățenii și-au pierdut încrederea în instituțiile europene: „Încă de la începtul mandatului meu am afirmat, cu diferite ocazii, că trebuie să oferim Europei un nou umanism, plasând în centrul acțiunii noastre persoana, drepturile sale inalienabile, dar și visele sau temerile sale”, precizează premierul în scrisoarea transmisă marți, 19 martie 2019, către repubblica.it.

Macron

Discursul Italiei vine la scurt timp după programul lansat de Macron, doar că scrisoarea premierului Conte are un conținut slab și foarte puține idei clare. Liderul guvernului italian se învârte printre cuvinte frumoase, dar nu propune soluții clare mai ales la o problemă urgentă pentru țara sa: migrația. Ne arată că italienii nu sunt capabili nici măcar să-și rezolve problemele sau să propună soluții pentru acestea, dar visează să schimbe Europa după ce în ultimii ani au criticat-o în repetate rânduri.

Asistăm la o reorientare a politicii de la Roma, unde liderii Salvini și Di Maio îl trimit pe Conte în Europa pentru a încerca să strângă parteneri în jurul lor și să echilibreze balanța puterii după ce binomul Franța-Germania a preluat controlul UE odată cu Brexit.

Conținutul scrisorii este foarte slab, ne așteptam de la un premier al Italiei să aibă consilieri care înțeleg măcar puțină doctrină politică, puțină geopolitică, puțin despre cum funcționează instituțiile europene, strategii sau diplomație. Scrisoarea se construiește cu cuvinte mărunte, fără principii și ideologii, dar are un vis prea mare pentru Italia: acela de a schimba UE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *