Skip to content
Politică

Proiectul lui Năsui, o ”prostie ridicolă”. Stelian Tănase: Dacă am expulza rudele securiștilor din Parlament, ar mai rămâne cât de-o partidă de tenis

Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un interviu pentru PS News, analistul politic, istoricul și politologul Stelian Tănase susține că proiectul depus la Senat de către deputatul USR PLUS Claudiu Năsui, ministru al Economiei, privind crearea unui registru al lucrătorilor Securităţii şi legăturilor lor de rudenie până la gradul III este ”o prostie”, care l-a pus ”într-o situație ridicolă”. ”În fața legii răspunzi tu personal, nu răspund rudele tale, nu se arestează împreună cu familia. Nu am înțeles ce a fost în capul lui”, remarcă Stelian Tănase.

„Proiectul lui Năsui aduce un element nou, care înseamnă rudele până la gradul III. CNSAS-ul are, pe baza dosarelor pe care le strânge din toate arhivele, dosarele informatorilor, dar nu și ale rudelor lor, veri, cumnați, fini, nași. Asta este inovația lui Năsui care este o prostie, pentru că în fața legii răspunzi tu personal, nu răspund rudele tale, nu se arestează împreună cu familia. Nu am înțeles ce a fost în capul lui. El a vrut să riposteze la moțiunea de cenzură introdusă de PSD și să le spună <<lasă că vă arăt eu vouă și v-o bag pe asta cu securiștii>>.

Chestiunea este că securiștii sunt în toate partidele, și în PNL, în UDMR, și în USR. Chiar și domnul Năsui are niște probleme cu tatăl lui și cu unchiul lui. Presa a scris abundent despre familia Năsui. Eu nu știu de unde are această tentație de a face pe Fecioara Maria. El are niște probleme pe care trebuie să le lămurească. El spune acolo că reproducând hotărârile judecătorești de la București acoperă problema, dar nu o acoperă, pentru că acelea erau niște documente care voiau să spună americanilor că tatăl lui Năsui era un refugiat politic, dar nu, el era legionar. Autoritățile de la București, condamnându-l pe transfugul Năsui, vor să spună că nu este omul Bucureștiului, ci persecutat, așa cum s-a văzut imediat după 90.

Domnul Năsui a fost foarte neconvingător și a avut o idee proastă care l-a pus într-o situație ridicolă. Din punctul meu de vedere, trebuie să aflăm cât mai mulți dintre cei care sunt în spațiul public și care au avut legătură cu Securitatea, dar pe cei care au fost. Nu mă interesează ce a făcut vărul și cumnatul lui, dar cei care au făcut parte din Securitate trebuie să fie out.

Este doar o poveste, este nerealist și nu se va întâmpla vreodată. Dacă s-ar face acest lucru, și rudele celor care au fost agenți ar fi expulzate din Parlament, ar rămâne cât pentru o partidă de dublu la tenis. Sunt foarte mulți, sunt în toate partidele, sunt și în structurile administrative ale Parlamentului, și șoferi, funcționari, secretare care au legătură cu structurile Securității sau, mai bine zis, cu Serviciile de Informații, că și după 90 s-au făcut recrutări. Sunt de acord ca aceste nume să fie dezvăluite și scoase din aceste joburi, dar inițiativa domnului Năsui este o fantezie. Domnul Năsui nu prea are calități de ministru și de om politic de vârf”, susține analistul.

De asemenea, acesta critică atitudinea deputatului USR PLUS, susținând că Claudiu Năsui nu are ce căuta la conducerea Ministerului Economiei.

„Ce facem aici, vânătoare de vrăjitori, începem să vânăm rude?! Trebuie urmăriți aceia care au fost în mod efectiv agenți, spioni, informatori, toți, până la ultimul. 

Avem o lege despre așa, avem Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) care trebuie să lucreze în continuare, trebuie să se mai predea arhive care încă sunt în posesia multor instituții decât ar trebui, dar mi se pare nerealistă propunerea lui Năsui.  El a vrut să se bage în seamă, ce-a zis că <<vă dau eu acum o lovitură și, în loc să vă ocupați de moțiunea de cenzură împotriva mea, vă ocupați de diversiunea asta>>.

Domnul Năsui a urmărit să mute centrul de atenție în altă parte. E un caraghios, din punctul meu de vedere. Vă dați seama ce înseamnă ca unul ca ăsta, legat de Servicii, să conducă Ministerul Economiei?! Jocurile cui le face?! Deja mi se pare că este un joc pe muchie de cuțit și domnul Năsui s-a devaluat singur. E un moment de umor în Parlamentul României”, a conchis Stelian Tănase.

Deputatul USR PLUS Claudiu Năsui, ministru al Economiei, a depus la Senat un proiect privind crearea registrului lucrătorilor Securităţii şi legăturilor de rudenie ale persoanelor care ocupă demnităţi sau funcţii publice cu aceştia prin completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *