Skip to content
Politică

Proiectul pentru fumători, desfiinţat de o comisie parlamentară

Proiectul de lege pentru fumători a fost desfiinţat, miercuri, de către o comisie parlamentară.

Este vorba despre Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaților, care a avizat negativ propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea consumului de tutun, amendament care prevede redefinirea spațiilor pentru fumători, informează Agerpres.

La dezbateri, președintele comisiei, Ibram Iusein, a afirmat că susține legea care a fost deja adoptată de Parlament în privința interzicerii fumatului în spațiile publice.

„Sunt pentru legea care este. A fost un bun început. O apreciez, nu întotdeauna, dar asta este”, a spus el, pledând pentru un aviz negativ în cazul acestui proiect de lege.

Deputatul liberal Adriana Săftoiu a propus ca această inițiativă legislativă să rămână o perioadă în dezbatere pe site-ul Camerei Deputaților.

„Este o lege cu impact. Eu sunt fumătoare, dar sunt de acord cu ceea ce se întâmplă acum. Nu știu dacă toate aceste legi nu ar trebui să rămână pe site-ul Camerei, în dezbatere publică, pentru că legea cealaltă a fost destul de discutată, s-au creat tabere pro, contra. (…) Aș lăsa-o în dezbatere pe site, aș atrage atenția opiniei publice asupra ei și poate după aceea să încercăm (să luăm o decizie — n.r.)”, a afirmat Săftoiu.

Proiectul de lege prevede redefinirea spațiilor pentru fumători.

„Fumatul este permis numai în camere special amenajate, cu respectarea următoarelor condiții: să servească exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului, cum ar fi consumul de cafea, băuturi calde sau răcoritoare”, se arată în proiect.

Inițiativa stipulează și faptul că fumătorii se pot constitui în asociații sau cluburi de fumători, care pot amenaja spații speciale destinate exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului.

În proiect se mai prevede faptul că prin spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepția spațiilor cu destinație locativă.

De asemenea, prin spațiul închis de la locul de muncă se înțelege orice spațiu care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.

Comisia de sănătate a Camerei Deputaților este comisie raportoare în cazul acestui proiect de lege.

Senatul a adoptat tacit, în noiembrie, această inițiativă, pentru care Guvernul a emis un punct de vedere prin care nu susține proiectul de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *