Proiectul prin care Ministerul Culturii are dreptul să închirieze bunuri şi să încaseze din chirie, adoptat

Sursa foto: cultura.ro

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect care completează un articol din ordonanţa de urgenţă a Guvernului 57/2019 privind Codul administrativ. Iniţiativa legislativă instituie o excepţie potrivit căreia Ministerul Culturii şi instituţiile publice aflate în subordinea acestuia să aibă dreptul să închirieze bunurile imobile proprietate publică a statului şi să încaseze din chirie o cotă-parte de 50%, stabilită, după caz, prin hotărâre a Guvernului. Ministra Culturii Raluca Turcan a precizat că estimează că sectorul cultural va beneficia, graţie acestei legi, de o finanţare suplimentară de cel puţin trei milioane de lei anual. Legea merge la promulgare.

Ministra Culturii Raluca Turcan a declarat, despre adoptarea acestui proiect de către Legislativ, că „orice sursă suplimentară de finanţare pentru instituţiile de cultură din România este binevenită”, conform unei postări de pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii.

„Parlamentul României a adoptat astăzi propunerea legislativă iniţiată de mine şi de mai mulţi colegi parlamentari prin care Ministerul Culturii şi instituţiile publice aflate în subordinea acestuia vor putea să încaseze o cotă-parte de 50% din sumele percepute pentru închirierea unor spatii pe care le au în administrare.  Până acum, toti banii mergeau la Ministerul Finanţelor. Procedura de închiriere se stabilelşte prin Hotarâre de Guvern”, a  maispus Turcan.

Ea a adăugat că, după modelul muzeelor, bibliotecilor şi altor instituţii culturale de prestigiu la nivel mondial şi instituţiile din ţara noastră vor avea o sursă suplimentară de venit.

„Estimăm că, graţie acestei legi, sectorul cultural va beneficia de o finanţare suplimentară de cel puţin 3 milioane de lei anual. Banii suplimentari care vor rămâne în bugetele instituţiilor de cultură le vor ajuta să funcţioneze mai bine pentru activităţile culturale!”, a mai precizat Raluca Turcan.

Pe 18 decembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei Deputaţilor fiind decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: