Skip to content
Societate

Proiectul privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare, adoptat de Parlament

Inquam Photos/Cornel Putan

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman. Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Prezenta lege se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unităţile de alimentaţie publică şi produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora. Operatorii economici din sectorul alimentar au obligaţia de a introduce pe piaţă produse alimentare cu un conţinut de AGT de maximum 2g/100g de grăsime din conţinut„, stipulează proiectul de lege.

Prevederile se aplică şi produselor alimentare provenite din ţări terţe şi din alte state membre ale Uniunii Europene. Pentru produsele alimentare care nu respectă prevederile prevăzute în lege se dispune retragerea din circuitul consumului uman.

Proiectul de lege privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman a fost iniţiat de senatorul USR Adrian Wiener şi ar urma să intra în vigoare la 1 aprilie 2021.

Potrivit actului normativ, „prin acizi graşi trans se înţeleg acizii graşi cu cel puţin o legătură dublă neconjugată carbon-carbon, în configuraţie trans, astfel cum sunt definiţi în anexa I punctul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare„.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *