Proiectul privind premiul naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu”, adoptat de Senat

Senatul Romaniei
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/GEORGE CALIN

Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind instituirea premiului naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. Camera Deputaţilor este for decizional pe iniţiativa legislativă a Guvernului.

„Se instituie premiul naţional «Ambasador Mihnea Constantinescu», pentru recunoaşterea meritelor deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură”, conform proiectul de lege adoptat de către senatori.

Premierul naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu” este acordat de către ministrul Afacerilor Externe, anual, în data de 13 decembrie.

Cuantumul premiului naţional Ambasador Mihnea Constantinescu este echivalentul în lei a 10.000 euro, informează news.ro.

Premiul poate fi acordat unui beneficiar o singură dată.

„Pentru acordarea premiului naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“ sunt luate în considerare numai activităţile sau acţiunile deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură derulate/întreprinse în anul precedent acordării acestuia”, mai indică sursa citată.

Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Criteriile de acordare a premiului naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“ şi regulamentul pentru acordarea acestuia se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe.

Sumele necesare pentru acordarea premiului naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“, inclusiv cheltuielile ocazionate de organizarea festivităţii de premiere, se prevăd şi se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe, aprobat potrivit legii.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Citește și: