Skip to content
Puterea Știrilor Video

Proiectul „Vouchere de Ziua Bărbatului” nu e nici potrivit, nici necesar, susține Csaba Asztalos (CNCD): „Bărbații nu sunt în situația femeilor din România”

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat la „Puterea Știrilor”, Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a calificat drept „nepotrivit” proiectul anunțat de Gabriela Firea, potrivit căruia şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor, pe 19 noiembrie. Președintele CNCD a precizat că, în România, femeia este substanțial mai discriminată decât bărbatul, iar un astfel de proiect „nu este necesar”.

„În raportul dintre femei și bărbați, femeia este substanțial mult mai discriminată decât bărbatul dacă vorbim de egalitatea de șanse. Toate statisticile arată acest lucru, condiția femeii în societatea noastră este încă una dificilă, doar dacă luăm victimele violenței domestice o să vedem că peste 97% sunt femei. Nu cred că această măsură este una necesară și potrivită. Acum, dacă companiile sau firmele doresc să acorde un voucher și să aibă aceasta facilitate fiscală, ok, dar bărbații nu sunt în situația femeilor din România.

Nu avem o problemă de reprezentare, de exemplu a bărbaților în politică. Nu avem o problemă de plată egală pentru muncă de valoare egală sau salarizare diferită, în defavoarea bărbaților. Da, există diferențe bineînțeles, și pot să vă dau foarte multe exemple și cam toate exemplele sunt în defavoarea femeilor, dar ar fi bine să ajungem la nivelul la care să spunem că bărbatul este discriminat în raport cu femeia, cum este situația din țările nordice”, a afirmat președintele CNCD la „Puterea Știrilor.

Csaba Asztalos a adăugat că, deși nu este nici potrivit, nici necesar, proiectul Gabrielei Firea „va avea mulți fani, mai ales între bărbați.”

„Întotdeauna există situații în care și bărbatul poate fi discriminat și este discriminat în raport cu femeia, dar nu caracterizează societatea noastră și nu suntem în situația în care să ne plângem că femeile ne discriminează pe noi, bărbații. Nu știu care au fost rațiunile proiectului, dar probabil că va avea mulți fani, mai ales între bărbați”, a mai spus Csaba Asztalos.

Bărbații pot primi tichete cadou de ziua lor

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă un proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor, care este în 19 noiembrie, în condiţiile în care în prezent Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou femeilor pe 8 Martie, când este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii. Firea argumentează că ”egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci și despre cele ale bărbaţilor, discriminaţi mai puţin ce-i drept”.

”Vin cu o veste bună pentru bărbaţii şi băieţii noştri. Am iniţiat un proiect prin care propunem introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia Zilei Bărbatului – 19 noiembrie. Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci şi despre cele ale bărbaţilor, discriminaţi mai puţin ce-i drept. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse continuă, astfel, demersurile de promovare a principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. De cele mai multe ori, femeile sunt discriminate, dar trebuie să recunoaştem şi situaţiile în care domnii sunt dezavantajaţi”, scrie Firea pe Facebook, precizând că împreună cu echipa sa de a Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în colaborare cu specialiştii ANES, propune o modificare a Codului fiscal ”favorabilă şi domnilor”.

Legea 22/2016 stabileşte ca date oficiale 8 Martie – Ziua Femeii şi 19 noiembrie – Ziua Bărbatului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *