Skip to content
Politică

Promisiuni SF în programul de guvernare al USRPLUS, un partid care nu cunoaște realitatea din România

Inquam Photos / George Călin

Programul de guvernare al USRPLUS este plin de promisiuni SF care nu au legătură cu realitatea din România sau cu cele mai urgente probleme ale cetățenilor. Promisiunile USRPLUS nu reușesc să schimbe sistemele din România, ci doar să le înlocuiască cu unele private în care profitul va fi mai important decât viața sau educația oamenilor. 

Programul USRPLUS este mai mult o compunere foarte lungă, cu 40 de puncte, și fără cifre exacte. Multe cuvinte și foarte puține informații utile. Un program scris doar de dragul de a exista, care nu ar putea fi aplicat deoarece nu se cunoaște nici impactul unor măsuri, nici sursele de finanțare. 

USRPLUS își dorește „primării mai puține și mai eficiente”, ceea ce ar fi posibil doar prin modificarea Constituției, deoarece s-ar modifica structura administrației publice locale și s-ar încălca suveranitatea locală a unor localități. Ceea ce vrea USRPLUS este de fapt o regionalizare mascată. „Reformă teritorială prin comasare voluntară” nu există, pentru că niciun primar nu va renunța la funcția sa. 

„Cetățenia digitală” pe care o propune USRPLUS arată cât de paraleli sunt membrii de partid cu realitatea. Într-o țară în care copiii nu au acces la internet pentru a face școală online, după cum s-a văzut în această pandemie, USRPLUS visează la „cetățenie digitală”. Nici măcar sistemul cardului de sănătate, care este un sistem banal, nu funcționează și se blochează frecvent. 

Fondul de 1 miliard de Euro pentru sănătate al USRPLUS nu e niciun fond, e doar o promisiune. La surse de finanțare, USRPLUS menționează: „bugetul de stat, fonduri europene și fonduri private”. Adică cetățenii ar trebui să cotizeze la acest fond, probabil printr-o nouă taxă, deși statisticile UE arată că România alocă cei mai puțini bani pentru Sănătate. USRPLUS spune că este interesat de sănătatea cetățenilor, dar nicăieri nu scrie că vrea să mărească bugetul pentru spitale și să le permită managerilor să facă reparații, să cumpere echipamente și tratamente. 

USRPLUS de fapt vrea să reducă bugetul sănătății, printr-o privatizare a asigurărilor medicale, ceea ce va însemna că CNAS ar pierde o parte semnificativă din buget. Într-o astfel de situație, spitalele vor rămâne imediat fără bani, în timp ce multe asigurări de sănătate se vor duce în buzunarele unor asiguratori privați care vor doar profit. 

„Medic și pacient, la un click distanță” este iarăși o promisiune SF, în condițiile în care medicina nu se poate face prin intermediul internetului. USRPLUS vrea „debirocratizarea practicii medicale”, adică consultații online și, probabil, operații online. Doar în lumea USRPLUS ar fi posibil așa ceva. Un sistem de sănătate performant trebuie să le garanteze accesul la examene medicale tuturor pacienților, prin urmare România trebuie să-și dezvolte capacitatea de control și tratament, nu să-i pună pe pacienți în fața calculatorului. 

Capitolul privind educația este iarăși departe de realitatea din România. USRPLUS își dorește „școala de la 8 la 5, masă caldă și școala după școală”. Deși corect ar fi de la 8 la 17, pentru că de la 8 la 5 ar însemna 21 de ore petrecute la școală. 

Școlile din România funcționează în două ture, o parte dintre elevi învață dimineață, iar o parte seara. Pentru a putea avea școală de la ora 8 până la 17, cum vrea USRPLUS, ar trebui să se dubleze peste noapte numărul de școli din România și să se construiască și cantine, deoarece momentan nu există spațiu pentru ca elevii să beneficieze de masă caldă, chiar dacă s-ar oferi bani pentru prânz. În condițiile în care în România nu se construiesc toalete pentru elevi, cum ar putea USRPLUS să dubleze numărul de școli și licee în 4 ani de guvernare?! 

Bătaie de joc la adresa săracilor

Pe partea de economie, USRPLUS promite „zero taxe pe salariul minim”, dar de fapt e vorba de zero taxe pe primii 2.230 de lei, deoarece toți muncitorii vor beneficia de această reducere. Partidul anunță un impact bugetar între 25 și 30 de miliarde de lei anual. Useriștii nici măcar nu s-au chinuit să calculeze impactul pentru propunerile făcute. 7 miliarde de Euro anual sunt oricum foarte greu de acoperit în bugetul statului, iar „oprirea creșterii cheltuielilor Statului, PNDL, iar impactul poate fi etapizat” nu sunt măsuri suficiente. Mai întâi vor trebui să taie cheltuieli de 7 miliarde de Euro pentru a putea finanța „zero taxe pe salariul minim”. 

Atât timp cât USRPLUS nu e capabil să calculeze impactul bugetar al măsurilor pe care le propune, și mai ales sursele de finanțare, arată că nu e capabil să intre la guvernare. 

Pentru combaterea sărăciei, USRPLUS nu are nicio măsură concretă. Pe copiii săraci din România, USRPLUS vrea să-i trimită la grădiniță și școală, dar nu se gândește că sărăcia îi împiedică să facă acest lucru, chiar dacă s-ar construi grădinițe și școli pe fiecare stradă. Un copil care nu are ce să mănânce, care nu are haine, care nu are bani să-și cumpere caiete nu va putea merge la școală. Iar pentru toate aceste probleme, USRPLUS nu oferă nicio soluție. 

Dar săracilor din România, USRPLUS vrea să le ofere internet și propune „internet pentru toți”. Chiar aceasta era marea problemă și acum că săracii vor avea internet, datorită USRPLUS, nu va mai fi nimeni sărac în România. Vor fi toți „fericiți în România”, cum spunea Dan Barna în campania electorală. Cu ce bani își vor plăti oamenii abonamentul la internet sau cu ce bani își vor cumpăra un calculator, sunt întrebări pentru care USRPLUS nu are răspunsuri. 

Programul de guvernare al USRPLUS este programul unor oameni care au trăit la Paris, Viena, Berlin, Oslo pe banii părinților, au studiat în universități private cu taxe de zeci de mii de Euro, au avut contracte cu statul, ei sau familiilor lor, și acum vor la guvernare crezând că cetățenii au nevoie de internet și asigurări private, în timp ce 7 milioane de români sunt în risc de sărăcie, 3,9 milioane de oameni nu-și permit să plătească chiria sau ratele la bancă, 4 din 10 copii și 4 din 10 tineri trăiesc în risc de sărăcie și excluziune socială. Toți aceștia sunt ignorați de USRPLUS. România reală e ignorată de USRPLUS, în timp ce partidul propune soluții pentru românii bogați care își permit școli și spitale private. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *