Pronostic alegeri locale. Câți primari vor avea PNL și PSD

Sursa foto: Inquam Photos / Oana Pavelescu

Partidele trag linie după încheierea procedurii de depunere a candidaturilor la alegerile locale. PNL a depus cele mai multe liste de candidați. Liberalii Florin Roman și Rareș Bogdan laudă performanța partidului. Politologul Cristian Pîrvulescu explică, pentru PS News, importanța numărului mare de candidați pentru liberali și cum funcționează mecanismul de multiplicare a votanților, pentru partid. 

Florin Roman, vicepreședinte PNL din cadrul Camerei Deputaților transmite românilor care vor susține liberalii, pe 9 iunie. „Încredere… și victoria va fi a noastră! Și asta, înainte de jignirile domnului Ciolacu, la adresa moldovenilor”.

„PNL a depus cele mai multe liste de candidați la nivel național, pentru alegerile locale, dar are și candidați foarte buni!
Am adunat 1,5 milioane de semnături pentru susținerea candidaților noștri la locale și am depus 1,3 milioane de semnături.
Alte partide, precum ADU sau AUR, nu au reușit să depună liste complete decât în jur de 30%, respectiv, 50%.

Am depășit PSD la candidaturi depuse!

Este pentru prima dată când PSD scade sub pragul psihologic de 30%, la nivel național, iar PNL crește bine! Așadar, încredere și victoria va fi a noastră! Și asta, înainte de jignirile domnului Ciolacu la adresa moldovenilor!”, a notat Florin Roman pe pagina sa de Facebook.

Si Rareș Bogdan a transmis un mesaj, evidențiind performanța PNL în privința listelor de candidați la alegerile locale.

„Votăm și Câștigăm! Construim în România! Puternici în Europa!

Cu câteva ore înainte de expirarea perioadei de depunere a listelor de candidați la alegerile locale, PNL este partidul care a depus cele mai multe liste, în proporție de circa 95% la nivel național din totalul unităților administrative din România.
AUR și ADU au depus liste complete sub 50%, respectiv 30% la nivel național. Unde nu depui liste nu poți lua voturi.
Peste 1,3 milioane de semnături au fost depuse pentru susținerea liberalilor ce candidează la locale, dintr-un total de 1,5 milioane adunate. Adăugând semnăturile adunate de liberali pentru susținerea listei pentru europarlamentari, totalul semnăturilor adunate în perioada preelectorală depășește 2,3 milioane.
Mulțumesc fiecărui liberal pentru modul în care s-a mobilizat!, a scris Rareș Bogdan pe pagina sa de Facebook.
Politologul Cristian Pîrvulescu crede că alegerile acestea sunt cruciale pentru PNL pentru că trebuie să dovedească că rămâne un partid mare și nu un partid la remorca PSD, așa cum a fost descris.
„PNL are cel mai mare număr de candidați pentru că vrea să obțină un număr cât mai mare de voturi. De fapt, este o relație directa intre numărul de candidați și dimensiunea votului. Fiecare partid nu este altceva decât intersecția tuturor rețelelor. Fiecare candidat la funcția de primar, de consilier, ș.a.m.d. aduce propria sa rețea care va vota pentru PNL.
Există pe de o parte, efectul alegerilor cumulate, de care am vorbit deja- comasare, alegeri, creșterea numărului de voturi pentru PNL și PSD- dar efectul va fi cu atât mai important cu cât numărul de candidați este mai mare.
Însă, aici este o schimbare puțin de perspectivă. PSD avea cel mai mare număr de candidați, pentru că PSD avea cel mai mare număr de organizații locale…dar, în 2020, PNL a câștigat un număr foarte mare de voturi.

Dar, acum nu se va mai repeta situația aceea: cu 200 de mult de mii de voturi mai mult decât PSD, în general. Mergând pe orașele mari, acum sunt foarte sigur că se va obține mult.

În Transilvania, PNL este un partid puternic și acolo au organizații aproape toate localitățile. Nu există, știți foarte bine, partid care să aibă organizații și candidați în toate localitățile din România. Dar este și o chestiune de prestigiu.

Eu, în continuare, sunt convins că cel mai mare număr de voturi va obține PSD, urmat de de PNL cu o oarecare diferență, care ține, cont în primul rând, de harta primarilor, pentru că primarii aduc cele mai importante rețele, plus președinții de consilii județene.

De exemplu, în 2020, PNL a câștigat peste 1200 de primari și PSD peste 1300.

Acum, probabil PNL va obține undeva între 950 și 1000 de primari și PSD undeva peste 1400-1500 de primari. Vor rămâne cele mai mari partide.

Dacă vreți, fiecare candidatură aduce un număr de voturi -minimum 10. Unii aduc mai mult: un primar aduce mii de voturi”, spune politologul.

12 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi 4 independenţi vor participa la alegerile europarlamentare

România își va păstra cele 33 de locuri în următorul Parlament European, Coaliția PSD-PNL ar putea obține cel puțin 16 mandate în următorul Parlament European. Apoi, social-democrații și liberalii își vor împărți locurile, iar fiecare candidat va merge în familia sa europeană.

Potrivit deciziei BEC, 12 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi 4 independenţi vor participa la alegerile europarlamentare, printre care și soțul Dianei Șoșoacă, Silvestru Șoșoacă.

Astfel, rămân definitive candidaturile depuse de Alianţa Electorală PSD PNL, Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei, România Socialistă, Alianţa AUR, Partidul S.O.S. România, Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul Umanist Social Liberal, Partidul Reînnoim Proiectul European al României, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul România Mare, Partidul Patrioţilor şi Partidul Diaspora Unită.

De asemenea, rămân definitive candidaturile independente ale lui Pîrvănescu Paula-Marinela, Gheorghe Vlad-Dan, Ştefănuţă Nicolae-Bogdănel şi Şoşoacă Dumitru-Silvestru.

Un număr de 15 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi 7 candidaţi independenţi s-au înscris iniţial la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Au fost respinse candidaturile depuse de Partidul Oamenilor Liberi, Partidul Noua Românie, Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache, precum şi cele ale candidaţilor independenţi Jurma Paul-Octavian, Mustăţea Ilie-Cătălin şi Mîndru Petru.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL