Skip to content
Politică

Pronosticuri înainte de prezidențiale. Sociologul Mircea Kivu ia în calcul o retragere SURPRIZĂ a unui candidat din Top 3

Sociologul Mircea Kivu este rezervat în privința șansei candidatului PSD Viorica Dăncilă de a ajunge în turul 2 la alegerile prezidențiale din toamnă. Kivu este de părere că o candidatură a lui Călin Popescu Tăriceanu pentru Cotroceni ar pune sub semnul întrebării prezența președintelui PSD în finala prezidențială.

„Cel mai probabil în turul 2 va fi o bătălie Dan Barna-Klaus Iohannis”

Totodată, sociologul precizează că, în opinia sa, în turul 2 bătălia pentru titlul de președinte al României se va da între Klaus Iohannis și Dan Barna.

„Mi-e greu să spun acum ce șanse are Viorica Dăncilă să ajungă în turul 2 la alegerile prezidențiale. Eu cred că depinde de configurația candidaturilor. Dacă va fi în cursă și Călin Popescu Tăriceanu, atunci nu prea văd șanse să ajungă în turul 2. Eu sunt om bătrân, am tot văzut anunțuri că o să candideze și candidaturi nedepuse. Nu știu dacă va candida până la urmă Călin Popescu Tăriceanu la alegerile prezidențiale. Dar dacă va candida și Călin Popescu Tăriceanu, atunci Viorica Dăncilă nu prea are șanse să ajungă în turul 2. Dacă cumva nu va exista nici Tăriceanu și, eventual, nici un candidat PRO România, atunci Dăncilă are o șansă să ajungă în turul 2.

Cel mai probabil, în turul 2 va fi o bătălie Dan Barna-Klaus Iohannis, la cum arată configurația în momentul acesta, dacă se materializează candidaturile anunțate în momentul acesta. Klaus Iohannis are prima șansă în turul 2 cu Barna, datorită notorietății”, a declarat sociologul Mircea Kivu pentru PSnews.ro

Amintim că președintele PSD Viorica Dăncilă a fost aleasă marți, în CEX și BPN, candidatul partidului la alegerile prezidențiale din toamnă. Viorica Dăncilă a fost aleasă candidat aproape în unanimitate. Singurii care au votat împotrivă au fost Paul Stănescu (vicepreşedinte naţional şi lider PSD Olt) şi Dumitru Buzatul (liderul PSD Vaslui).

Și Biroul Politic Executiv al ALDE a votat pentru desemnarea președintelui partidului, Călin Popescu Tăriceanu drept candidat la alegerile prezidențiale care vor avea loc la sfârșitul acestui an.

Negocierile dintre PSD și ALDE pentru susținerea unui candidat comun la prezidențiale au eșuat în condițiile în care și Tăriceanu dar și Dăncilă își doreau să candideze pentru cea mai înaltă funcție în stat. Tensiunile dintre cele două partide în ce privește prezidențiabilul coaliției au fost aproape de a periclita chiar și coaliția guvernamentală.

Vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, declara după desemnarea Vioricăi Dăncilă drept candidat PSD că guvernarea va merge mai departe, însă partidul și-a pierdut încrederea în partenerul de coaliție.

„Guvernarea merge înainte. Chestiunea e că noi ne-am pierdut încrederea în partenerul nostru PSD. Vor trebui garanții suplimentare, la restructurare”, susținea Vosganian.

Potrivit unui sondaj IMAS din luna iunie, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri prezidențiale, Klaus Iohannis ar întruni cele mai multe opțiuni electorale (36,6%), iar în clasament, urmează Călin Popescu Tăriceanu (13,4%) și Victor Ponta (12,2%) și Dacian Cioloș (11%).

Viorica Dăncilă ar aduna 5,8 procente, iar Dan Barna 4,6%.â

Detalii aici: Iohannis, câștigător DETAȘAT la alegerile prezidențiale: distanță de 23 de procente față de locul 2 SONDAJ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *