Skip to content
Republica Moldova

Propaganda Moscovei, demontată de liderul Parlamentului de la Chişinău: Obișnuiți-vă cu faptul că cetățenii au dreptul de a protesta în Moldova!

deschide.md

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că protestele din fața ambasadei ruse sunt legitime și reprezintă libertate de expresie, un drept democratic al fiecărui cetățean al Republicii Moldova.

„Un apel către toate misiunile diplomatice – domnilor diplomați, obișnuiți-vă cu faptul că cetățenii au dreptul de a protesta în Moldova! Nu am auzit pe nimeni care a dorit să părăsească ambasada și nu a putut. Obișnuiți-vă cu asta și anume că în Moldova orice cetățean poate protesta în fața Guvernului, Parlamentului, sau Președinției. Și chiar și în fața ambasadelor. Dacă acest lucru eșuează în țările voastre, să știți că toată lumea o poate face în Republica Moldova”, a spus Grosu joi seara la portalul de limbă rusă lisa.md.

Declarațiile președintelui Parlamentului de la Chișinău vin după ce purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a criticat miercuri autoritățile de la Chișinău, deoarece permit proteste în fața ambasadei ruse la Chișinău. „De conivența cu autoritățile moldovenești, în fața Ambasada Rusiei la Chișinău se desfășoară zilnic acțiuni antiruse de aproape două luni, împiedicând activitatea misiunii diplomatice”, a spus Zaharova. Ea a menționat că „de fapt, autoritățile moldovenești aplică sancțiuni antiruse occidentale în sectorul bancar și în domeniul reexportului de mărfuri rusești”.

În ultimele trei luni, zeci de proteste au avut loc regulat în fața clădirii ambasadei ruse la Chișinău pentru condamnarea invaziei ruse în Ucraina. La unele proteste, manifestanții au cerut șoferilor care circulau pe cel mai mare bulevard din Chișinău – Ștefan cel Mare – pe care de altfel se află și ambasada Rusiei la Chișinău, să claxoneze. Acest lucru a iritat partea rusă, care a reproșează constant permisivitatea pentru astfel de acțiuni.

Mai mult, Zaharova a precizat că „unele acțiuni și declarații ale oficialilor de la Chișinău pun la îndoială angajamentul real al conducerii țării față de statutul de neutralitate, respectul pentru drepturile și interesele locuitorilor acesteia, parteneriatul pragmatic și reciproc avantajos cu Rusia.”

„În pofida faptului că autoritățile moldovenești nu au anunțat acest lucru, diverse structuri ale țării aplică efectiv sancțiuni occidentale antiruse în sectorul bancar și în domeniul re-exportului de mărfuri rusești”, a mai spus Zaharova. Oficialul rus s-a mai plâns și de faptul că Poșta Moldovei nu mai livrează colete și scrisori în Rusia.

În replică, Grosu a declarat că Moldova va respecta sancțiunile din sistemul bancar impuse Rusiei, acestea fiind importante pentru sistemul bancar moldovenesc. „Astfel de afirmații temperamentale sugerează că facem ceea ce trebuie în luarea unor astfel de decizii. Vom pleca de la interesele noastre și nu vom crea obstacole pentru cetățenii noștri, sistemul bancar și economic”, a spus Grosu.

Anterior și șefa statului, Maia Sandu, declarase în cadrul unei conferințe de presă ținută pe 4 aprilie că Republica Moldova nu va permite utilizarea sistemului bancar pentru eludarea sancțiunilor antiruse și nu va permite re-exportul de bunuri rusești aflate sub sancțiuni internaționale. De altfel și Ucraina a cerut expres acest lucru Chișinăul ca semn de solidaritate pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *