Skip to content
" "
Politică

Propaganda rusă, din ce în ce mai agresivă. Infiltrare la vârful unei instituții publice

money.cnn.com
" "

Propaganda rusă pare din ce în ce mai agresivă. Citiți în cele ce urmează despre un caz de infiltrare la vârful unei instituții publice din România.

Într-un status publicat marți pe Facebook, profesorul universitar Radu Carp (fost secretar executiv al PDL, apoi al PNL) ia la bani mărunți primul episod din serialul documentar „Români în Rusia” – finanțat, printre altele, din partea Ministerului Culturii al Federaţiei Ruse, din partea Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură, precum şi din partea Ambasadei Federaţiei Ruse la București.

" "

Carp amintește că ambasadorul Rusiei în România (Valery Kuzmin) își declara pe 13 februarie (după o întâlnire cu ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu) intenția de a semna mai multe documente de cooperare româno-rusă, printre care şi un protocol în domeniul culturii. Partea nevralgică este că, în ciuda anunțului făcut de către diplomatul rus, MAE de la București anegat existența vreunui astfel de protocol, subliniază Carp.

Iată mesajul integral al lui Radu Carp (care solicită o anchetă parlamentară cu privire la felul în care TVR a ajuns să realizeze documentarul):

„Rog distribuire!

Pe data de 7 decembrie 2017 TVR Internaţional a difuzat primul serial al documentarului „Români în Rusia”. 
Aşa cum se poate vedea din finalul acestui documentar – disponibil la adresa https://www.youtube.com/watch?v=H824_CN9_Ug – finanţarea care a făcut posibilă realizarea sa vine, printre altele, din partea Ministerului Culturii al Federaţiei Ruse, Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură şi Ambasadei Federaţiei Ruse. 
Astfel, trei entităţi de stat din Federaţia Rusă au finanţat un proiect al Televiziunii Române, finanţată de la bugetul de stat al României.
Pe data de 13 februarie ambasadorul Federaţiei Ruse în România, domnul Valery Kuzmin, în urma unei întrevederi cu ministrul de externe român, semnala intenţia de a semna mai multe documente de cooperare între cele două state, printre care şi un protocol în domeniul culturii. 
Până la acest moment, s-a negat existenţa unui astfel de protocol de către partea română. 
Existenţa acestui documentar se datorează unui protocol de cooperare între cele două state? Ȋn caz negativ, se pune întrebarea pe ce bază a fost realizat. Ȋn caz afirmativ, se pune întrebarea în ce constă acest protocol şi dacă a fost semnat. 
Consider necesară demararea unei anchete parlamentare care să clarifice:
– De ce costurile acestui documentar nu au putut fi suportate din finanţarea de la stat care revine TVR sau din finanţări private;
– Responsabilităţile instituţiilor implicate în producerea şi difuzarea acestui documentar;
– Stadiul discuţiilor ruso – române pe marginea semnării unor documente care au fost menţionate de domnul Valery Kuzmin
”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *