Skip to content
Politică

Propagandă și delir. USR, discurs eurosceptic și rusofob pentru a strânge voturi

psnews.ro

De când președintele Iohannis a mers în Statele Unite ale Americii, USR a intrat în criză și caută cu orice preț să iasă în evidență, știind că Dan Barna nu e un important personaj politic pentru nimeni. Ba chiar Dan Barna a anunțat că o să meargă și în SUA, probabil în vacanță pe banii partidului, să-și facă niște poze și să ne amintească de Liviu Dragnea care bătea la porți prea mari pentru el. 

USR a schimbat imediat strategia. De la partidul pro-UE, pro-Macron a devenit brusc eurosceptic și pro-SUA până peste cap, încât mai au puțin și ar cere și ieșirea din UE dacă Trump i-ar chema la o întâlnire. Useriștii știu că în aceste zile orice discuție pro-UE decât pro-SUA riscă să fie taxată de propriul lor electorat, care nici el nu știe încotro să se încline. Pentru că vrând, nevrând vin vremuri în care trebuie să alegem ori UE, ori SUA și această alegere va fi tot mai evidentă în viitor și va aduce și consecințe.

Revenind la USR, care l-a desemnat pe Andrei Caramitru să scrie programul de guvernare, alături de alți membri, observăm că au o realitate paralelă (sau un stat paralel) și că nu sunt capabili să-și mențină cuvântul dat în campania din luna mai. Andrei Caramitru – care se chinuie să fie „specialist în economie” – în USR este Florin Andrei, un adevărat specialist în economie, cu un doctorat și profesor la ASE, dar acesta nu-i cântă lui Dan Barna la ureche – deci Caramitru a lansat tonul euroscepticismului din partea USR. 

Într-o postare pe Facebook, ne întreabă „care este viitorul Europei”. De la această întrebare pleacă orice eurosceptic, mai ales că juniorul Caramitru nu are nici studii și nici experiență în politica europeană și, la modul general, nu știe geopolitică. Caramitru e convins că „Europa ar deveni un “battleground” pentru ceilalți” dacă nu schimbă ceva, căci fiecare „țară trage într-o direcție diferită”. Ideea de „uniune” nu există în vocabularul său și nu știe cum funcționează UE, considerând că „până acum” fiecare a tras pentru el, ceea ce este o minciună. UE a făcut eforturi să ajute toate statele. Creșterea economică înregistrată de România se datorează Uniunii Europene. 

Dar marea surpriză e că USR, prin vocea lui Andrei Caramitru, nu mai susține armata europeană, care era trecută în programul lor la alegerile europarlamentare. Practic, i-au dat un șut lui Macron doar de dragul lui Donald Trump. USR, prin Caramitru, ne spune că UE „nu este capabilă să aibă propria armată. Pentru noi – ar fi un dezastru, înseamnă că rușii o să zburde pe aici”.

De aici, USR lansează ideea falsă că UE înseamnă Rusia sau că UE îi aduce pe ruși în Europa sau în România. USR duce o campania împotriva Uniunii Europene și a legăturile economice dintre UE și Rusia, care sunt absolut firești și nu au nicio treabă cu teritoriul european. Useriștii ies cu un mesaj eurosceptic și nociv pentru stabilitatea României în zonă. Astfel de mesaje ar fi fost mai degrabă potrivite pentru PSD, dar mai nou USR vrea să profite de euroscepticismul din România și de rusofobie, care sunt două prostii ale politicienilor mediocri din România. 

UE va face afaceri cu Rusia pentru că e vorba de bani. Rusia are deja afaceri în România, a avut mereu și va avea în continuare. Pentru că Rusia este și ea un gigant economic. Și Caramitru nu știe cum funcționează balanța în politică. Cu cât legi mai multe legături cu un stat, cu atât devii și mai mult dependent de statul respectiv. Exact acest lucru încearcă să-l evite UE – dependența de vreun alt stat și vrea să fie alte state dependente de Uniune. UE va avea legături economice cu toată lumea pentru a se asigura că nimeni nu o poate șantaja sau ataca; și e cea mai bună soluție pentru a menține pacea. 

Dar USR cu discursul său vizează acel electorat speriat de basmele cu rușii „malefici”, pe de o parte, iar pe de altă parte încearcă să atace electoratul eurosceptic al PSD, convins că UE nu se îndreaptă într-o direcție bună și că România trebuie să se descurce fără UE. Cu acest discurs, USR vizează electoratul slab educat din mediul rural care încă mai trăiește într-o Românie a anilor 90 și nu înțelege noile provocări de pe scena politică internațională și nici nu acceptă că România nu mai poate rămâne captivă obiceiurile proaste și basmelor spuse de unii pe Facebook. UE nu e perfectă, dar trebuie să-i asigurăm viitorul.

Abia de acum încolo o să vadă și Emmanuel Macron cum e cu oportuniștii din Est care vând pe oricine pentru câteva funcții și ciolane. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *