Skip to content
Societate

Propagandă și distorsiune marca Sputnik: Polonia împiedică dezvoltarea Ucrainei

La Tana dell'Orso - LiveJournal

După o postare pe contul de Facebook a fostului prim-ministru ucrainean, Iulia Timoșenko cu privire la situația economică a ucrainenilor, site-ul rus de știri Sputnik (cu domeniul în Polonia: sputnik.pl) a realizat un articol prin care vrea să inducă ideea că situația economică grea din Ucraina este cauzată de Polonia.

În articolul intitulat sugestiv „Ucraina nu poate evolua din cauza Poloniei”, cei Sputnik s-au folosit de anumite pasaje dintr-o postare a fostului premier Iulia Timoșenko (și candidata la președenția Ucrainei cu cele mai mari șanse în sondaje deocamdată) pentru a denatura adevărul. Practic, au folosit cuvintele ei pentru a spune altceva față de ce a declarat cu adevărat fostul premier.

Timoșenko a început postarea prin a spune că cetățenii ucraieneni care lucrează în Polonia au trimis în țara de origine aproximativ 800 de milioane de dolari în trei luni și că acești bani trimiși din Polonia îi ajută pe cei care au rămas în Ucraina să supraviețuiască.

Nimic defăimător până aici la adresa Poloniei sau la adresa propriilor cetățeni. Din contră, Iulia Timoșenko îi consideră pe ucrainenii care trimit bani din Polonia „factorul economic” ce le asigură supraviețuirea celor rămași în Ucraina.

Totuși, de ce s-au agățat cei de la Sputnik pentru a putea realiza dezinformarea? În al treilea paragraf, Timoșenko a declarat că: „Între timp, în satele ucrainene, acum a început să ia mere de la parcele grădină și grădini. Prețul este fenomenal: 30-40 de cenți pe kilogram. Sclavii din Egiptul Antic, la vremea lui Tutankhamun, aveau câștiguri mai mari”.

Cu referire la acest paragraf începe și articolul celor de la Sputnik care atribuie următoarele vorbe lui Timoșenko: „autoritățile ucraienene își bat joc de cetățeni”, vorbe care nu se regăsesc și în postarea ei. Practic, cei de la Sputnik au interpretat cum au vrut ei ceea ce a declarat fostul prim-ministru ucrainean pentru a realiza un scenariu care prezintă viața extrem de dificilă a cetățenilor ucraieni.

Cei de la Sputnik au trunchiat anumite paragrafe din postarea lui Timoșenko și le-au îmbinat în așa fel încât să rezulte că acei 800 de milioane de dolari (veniți bineînțeles din Polonia) sunt trimiși de forța de muncă care ar putea lucra în Ucraina fără să crească economia altor state. Ei nuanțează în așa fel cele spuse de Iulia Timoșenko în postarea de pe Facebook să sune precum că e necesar a găsi soluții pentru a ieși din această „situație” în care ucraienii se duc să lucreze în străinătate, relatează larics.ro

La o analiză atentă între ce a spus Timoșenko în postarea ei pe Facebook și ce a relatat Sputnik utilizându-se de declarația acesteia, vedem clar că în articol îi sunt întoarse vorbele fostului prim-ministru pentru a pune Polonia în poziția unui stat malefic care îi atrage pe cetățenii din Ucraina să își părăsească țara pentru salarii mari și un trai mai bun față de țara de origine, utilizându-se de argumentul banilor trimiși din Polonia care le oferă supraviețuirea celor are au decis să nu plece din țară.

Într-adevăr, Timoșenko a declarat că trebuie luate măsuri pentru ca cetățenii din Ucraina să nu mai părăsească țara, dar într-o manieră pozitivă, pentru îmbunățățirea condițiilor de trai în această țară nu pentru a face bani altor state.

Restul articolului poate fi citit aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *