Skip to content
Politică

Propunere controversată a Guvernului pentru o înaltă funcţie europeană din domeniul energiei

Guvernului are o propunere controversată pentru funcția de membru în Consiliul de Administrație al Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie.

Astfel, un deputat social-democrat cunoscut drept un apropiat al Gazprom, Iulian Iancu, este propunerea Guvernului pentru această funcție din domeniul energiei, informează b1.ro.

Parlamentarul este considerat omul companiei Gazprom, iar numele său a fost vehiculat în dosarul Mită la PSD. Un dosar în care omul de afaceri Ioan Niculae şi preşedintele PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Tot deputatul PSD Iulian Iancu a ajuns în atenția ANI pentru că și-a angajat fratele la propriul birou de parlamentar.

Numele acestuia a fost vehiculat în dosarul Mită la PSD. Un dosar care s-a finalizat cu o condamnare la doi ani și șase luni de închisoare pentru omul de afaceri Ioan Niculae și cu una de trei ani de închisoare pentru președintele PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Din unele fragmente din rechizitoriu reiese că Ioan Niculae impunea numirea lui Iulian Iancu în funcția de ministru al Economiei în cazul victoriei lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale din 2009. Niculae dorea ca Iancu să fie numit ministru în dauna lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul de atunci al României la FMI.

Îi sugerează învinuitului Gheorghe Bunea Stancu, cunoscând autoritatea şi influenţa acestuia în cadrul partidului, că ar fi bine de numit în funcţia de ministru al Economiei o persoană cunoscută învinuitului Ioan Niculae, mai precis deputatul Iulian Iancu. Mai mult, chiar dacă învinuitul Gheorghe Bunea Stancu îi arată că a înţeles pretenţia lui Ioan Niculae, acesta din urmă nu se sfieşte chiar să treacă într-un al registru al exprimării, mai precis al agresivităţii, fiind foarte ferm faţă de interlocutorul său şi chiar întăreşte pentru ce dă milionul de euro în cadrul campaniei electorale: „Deci, dacă îl băgaţi , îl nenorocesc! Că aia e structura, că Geoană ar vrea să-l împingă în faţă, că el cu cumnatu-su, cu aceiaşi structura. Un milion am dat”, se arată în rechizitoriul dosarului Mită la PSD.

În prezent, Iulian Iancu este cercetat, alături de deputatul Lucian Sovat, de procurorii DNA pentru un presupus trafic de influență pe lângă fostul director al Transelectrica Horia Hăhăianu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *