Skip to content
Politică

Propunere de lege: apă potabilă de la robinet gratuită, măsurarea calității apei și filtru gratuit

Digi24.ro

USR a depus joi, 20 decembrie, în Parlament un pachet de inițiative legislative care își propun îmbunătățirea calității apei de băut în România, dar și a accesului la apă potabilă al tuturor cetățenilor.

Senatorul Allen Coliban și deputatul Cornel Zainea, membri în Comisiile pentru Mediu din Parlament, sunt cei care au elaborat Legea pentru completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile care include prevederile referitoare la măsurarea gratuită la calității aerului, decontarea unui filtru de apă și garantarea apei potabile de la robinet gratuite în instituții și cafenele, informează site-ul mediu.usr.ro 

Potrivit modificărilor, cetățenii pot solicita gratuit, o dată pe an, verificarea parametrilor de calitate a apei potabile din locuințe către direcția de sănătate publică județeană. În cazul încălcării valorilor limită, utilizatorul poate beneficia, la cerere, de un filtru de apă al cărui cost este decontat  de primăria din localitate. De asemenea, o altă initiativă din pachetul legislativ prevede că instituțiile publice și operatorii economici care oferă servicii de alimentație publică vor oferi, gratuit și la cerere, apă potabilă de la robinet.

În România, deși ne număram până nu demult printre țările cu o calitate foarte bună a apei, ultimii ani au marcat o creștere semnificativă a consumului de apă îmbuteliată. Acest lucru se explică, într-o măsură, prin unele probleme punctuale de calitate a apei, în ciuda banilor europeni disponibili și cheltuiți în acest domeniu. Consecința acestui fapt a fost scăderea încrederii populației în calitatea apei disponibile la robinet. Statul este responsabil să ofere cetățenilor acces la apă potabilă de calitate. Pachetul nostru de propuneri vine să elimine suspiciunile și să identifice în mod clar eventualele probleme, oferind un screening anual gratuit, dar și să încurajeze consumul de apă de la robinet inclusiv în zona alimentației publice”, a declarat senatorul Allen Coliban.

Într-o țară în care un procent mare al populației trăiește la limita sărăciei, accesul la o apă curată și de calitate este foarte important. Apa înseamnă viață, iar o apă poluată poate însemna boală. Prin aceste două legi, România va intra în rândul țărilor care încurajează consumul responsabil de apă”, a declarat deputatul Cornel Zainea. 

În România, consumul de apă îmbuteliată a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani. Dacă în anul 2012 acest consum a fost de 69 litri pe cap de locuitor, iar în anul 2015 acesta a reprezentat 72 litri, în anul 2017 consumul de apă îmbuteliată a crescut până la 90 de litri pe cap de locuitor. Această diferență reprezintă o creștere de aproximativ 30% în numai 5 ani. În același timp, România se află pe ultimele locuri în Europa din punct de vedere al consumului apei de la robinet, conform statisticilor Eurostat.

Propunerile legislative urmează să intre în dezbatere în prima sesiune parlamentară din anul 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *