Skip to content
Cultural

Propunere istorică: Amplasarea la Roma a unei statui reprezentând un personaj simbolic pentru România

Aventurescu

Asociația „Villaggio Romeno”, a  înaintat o cerere primarului Romei prin care cere amplasarea în capitala Italiei a unei statui dedicate unei personalităţi reprezentative pentru români.  Asociația a venit cu trei propuneri: Decebal, Nicolae Bălcescu şi Mihai Eminescu.

Cerem realizarea şi amplasarea pe teritoriul oraşului Roma a unei statui care să reprezinte o personalitate istorică, cunoscută şi apreciată atât în România, cât şi în Italia.  România este printre singurele ţări care nu beneficiază de privilegiul de a avea la Roma o statuie a unui personaj istoric de referinţă”, iar un demers în acest sens ar fi un semnal important pentru a marca „cultura, solidaritatea şi înfrăţirea dintre cele două popoare latine”, potrivit unui comunicat al inițiatorilor.

În cererea înaintată primarului Romei, Virginia Raggi, se aminteşte faptul că în România există numeroase statui dedicate legăturilor istorice dintre cele două popoare, cum ar fi statuia Lupoaicei cu Romulus şi Remus, copie a celebrei Lupoaice de pe capitoliu, amplasată în mai multe oraşe ale ţării.

De altfel, „Villaggio Romeno” solicită  sprijinul Ambasadei României la Roma şi Statului român pentru realizarea acestui proiect.

”Invităm Ambasada României la Roma şi Statul român, să ne sprijine, prin acordarea patronajului şi ne adresăm totodată comunităţii şi asociaţiilor de români, să se alăture demersului nostru, pentru a atinge un obiectiv comun: acela de a avea la Roma o statuie care să reprezinte o parte din istoria noastră” potrivit sursei citate anterior.

Iniţiativa aparţine Asociaţiei „Villaggio Romeno”, înfiinţată în 2014 de către Luciana LUDUŞAN, întreprinzătoare româncă stabilită de peste 20 de ani în Peninsulă și Fundatiei YOUness reprezentata de dr. Vanessa YOUNESS. Asociația  invită întreaga comunitate să  aleagă cea mai reprezentativă  propunerea a sa pe baza unui sondaj de opinii, dar așteaptă și alte idei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *