Skip to content
Politică

Propunerea de premier care ar putea să construiască o coaliție: „Asta ar putea să facă Iohannis dacă vrea să mai salveze PNL pe care l-a făcut praf”

Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un editorial pentru România Curată, președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi susține că liberalul Ilie Bolojan ar putea fi premierul capabil să să construiască în jurul său o coaliție. Potrivit lui Pippidi, președintele Klaus Iohannis are în față două alternative mari la criza politică generată de ieșirea USRPLUS de la guvernare.

„Unu, își asumă că a semănat conflict și lipsă de caracter și admite că a pierdut și că e responsabil pentru criza pe care o observă în sfîrșit (cît simț de observație). Și se apucă să facă ce mai poate, că oricum nu are decît două alternative serioase. Unu (1.1) vrea să mai salveze PNL pe care l-a făcut praf și actuala coaliție îi cere lui Ilie Bolojan să construiască o coaliție, dîndu-i mînă liberă. Și, doi (1.2) face un larg guvern de uniune națională, că fără să includem PSD nu o să avem majoritate pentru restricții reale, sau efort la vaccinare în două treimi din România unde au ei primari. Cine ar putea fi primul ministru la o asemenea uniune? Am o singură preferință : un doctor, care să nu fie certat nici cu PSD, nici cu PNL, nici cu UDMR sau USR și care să aibă ca sarcină principală politica sanitară. Exclus generali, please. Pe urmă mai vedem.

Doi, nu își asumă, ca să mai dea timp la ai lui să mai profite ce mai pot pe ultima sută de zile, vine din nou cu Cîțu și joacă la blat cu anticipatele. Caz în care va fi suspendat, în aplauzele noastre ale tuturor și Anca Dragu sau cine i-ar lua interimar locul pune un doctor care se ocupă de politica sanitară. Exclus generali, please”, spune Alina Mungiu-Pippidi.

PNL merge la consultări cu propunerea ca Florin Cîţu să fie premier

Amintim că Partidul Naţional Liberal a anunţat că Biroul Executiv Naţional a decis, în unanimitate, ca la consultările de la Cotroceni să fie propus Florin Cîţu pentru funcţia de premier.

Partidul Naţional Liberal a decis în şedinţa Biroului Executiv Naţional, din această seară, ca nominalizarea PNL, pentru funcţia de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, să fie Florin Cîţu, prim-ministrul interimar, preşedintele PNL. Astfel, în conformitate cu articolul 89 litera o, BEX al PNL a decis, în unanimitate, ca propunerea pentru Biroul Politic Naţional al PNL, pentru funcţia de prim-ministru al României, pe care PNL o va face în cadrul consultărilor cu Preşedintele României, Klaus Iohannis, să fie preşedintele PNL, Florin Cîţu”, au transmis, joi seară, liberalii.

Președintele Klaus Iohannis a convocat oficial partidele parlamentare la consultări, după demiterea guvernului. Consultările vor avea loc luni, începând cu ora 12. Primul partid chemat la consultări este PNL, urmat de PSD și USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *