Skip to content
Politică

Propunerea incendiară a unui jurnalist către Iohannis care ar putea să-l pună în mare dificultate pe Ponta: „Nu trebuie să se oprească aici!”

După atacurile extrem de dure ale președintelui Klaus Iohannis la adresa premierului Victor Ponta care putem spune că sunt în premieră, un jurnalist îi lansează o propunere șefului statului care, în cazul în care acesta din urmă ar ține cont de ea ar putea fi una care l-ar putea încurca extrem de mult pe Victor Ponta.

Este vorba despre jurnalistul Cătălin Prisacariu. Astfel, acesta a subliniat faptul că, potrivit Constituției, președintele Iohannis ar putea prezida o ședință de Guvern, evidențiind faptul că este o opțiune pe care șeful statului ar trebui să o fructifice.

„Președintele Klaus Iohannis a recuperat azi cam 1% din speranțele care au fost învestite în el de către cei care l-au votat. Făcînd ce ar trebui să facă orice președinte responsabil: să sancționeze (măcar) public derapajele unui premier. Dar moale, totuși.

“Primul ministru Victor Ponta a plecat pe cont propriu, nu a discutat cu mine in prealabil despre vizita in statele arabe. M-a informat la intoarcere ca a avut discutii foarte bune. Este o metoda inedita de a face politica externa, fiecare de capul lui“, a spus Iohannis (sursa).

Aha, “o metodă inedită”, a zis președintele. Eu credeam că e vorba de o metodă nesimțită, arogantă și chiar umilitoare pentru președintele țării, dar să nu-i tăiem entuziasmul lui Iohannis, trebuie și el să înceapă de undeva.

Însă reacțiile lui Iohannis nu trebuie să se oprească aici. Constituția, de exemplu, care îi este foarte dragă președintelui (și din care Iohannis nu vrea să iasă, cum singur a declarat), îi dă președintelui dreptul de a se pune pe sine în capul mesei la Guvern atunci cînd țara o cere. Deci, domnule președinte Iohannis, iată ce se spune în actul fundamental al României, la articolul 87: “(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii. (2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.” (sursa)

Politica externă, deci, îi dă dreptul președintelui să prezideze ședința de Guvern la care se discută astfel de chestiuni. Și, probabil, înainte de turneul arab, Ponta o fi discutat în Guvern cum urma să o frece prin deșerul îmbibat de petrol. Un prilej ratat de Iohannis, care ar fi putut prezida acea ședință, apoi să ne spună și nouă ce crede despre asta. După cum știm cu toții, însă, asta nu s-a întîmplat.

Vor mai fi ocazii, cu siguranță. Dar președintele trebuie să le fructifice și, iată, doar să respecte Constituția României. Care-i cere să se implice în treaba Guvernului cel puțin atunci cînd acolo se discută “probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.” Iohannis trebuie doar să vrea. Și să mai și poată”, a scris Cătălin Prisacariu.

2 comentarii la “Propunerea incendiară a unui jurnalist către Iohannis care ar putea să-l pună în mare dificultate pe Ponta: „Nu trebuie să se oprească aici!”

  1. Ponta pleaca in inters de serviciu pentru tara,presedintele
    ales de diaspora stie sa se plimbe in inters personal

    1. RTICOLUL 102
      (1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi EXTERNE a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *