Skip to content
Politică

Propunerile lui Meleșcanu pentru BEC

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat că, la solicitarea Biroului Electoral Central, a înaintat în scris o serie de propuneri privind organizarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale în diaspora.

Meleșcanu a precizat că MAE a cerut BEC să clarifice dacă există cadrul juridic pentru suplimentarea secțiilor de votare.

Noul ministrul de Externe a afirmat încă  o dată că nu MAE organizează alegerile, această responsabilitate revenind Biroului Electoral Central și Biroului Electoral care se ocupă de secțiile din străinătate.

Meleșcanu a declarat că MAE va aplica neîntârziat orice decizie BEC. Ministrul a listat o serie de propuneri pentru optimizarea procesului de votare, înaintate BEC:

  • – formularul pe propria răspundere care a înghițit mult din timpul de vot în primul tur este disponibil pe site-ul MAE, unde poate fi completat în avans și semnat în interiorul secției de votare;
  • – pentru cei care nu vor avea posibilitatea le punem la dispoziție formulare xerocopiate;
  • – materiale suplimentare pentru secțiile de votare, maximul de ștampile și de cabine de votare (7);
  • – să se accepte posibilitatea înlocuirii reprezentanților partidelor care nu sunt prezenți în ziua votului;
  • – simplificarea detaliilor care se scriu în lista electorală, foarte multe există în declarația pe propria răspundere;
  • – informarea despre toate aceste modalități și invitarea alegătorilor să se prezinte la urne la primele ore ale dimineții;

Totodată, Teodor Meleșcanu a spus că MAE a cerut BEC să analizeze temeiul legal în care s-ar putea realiza suplimentarea numărului secțiilor de votare, poziția momentană a BEC fiind aceea că nu există cadru legal pentru acest demers între cele două tururi. Meleșcanu nu a explicat dacă suplimentarea numărului secțiilor ar urma să se facă prin OUG sau altă măsură, el precizând doar că există resurse suficiente.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *