Skip to content
Politică

Propunerile lui Meleșcanu pentru BEC

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat că, la solicitarea Biroului Electoral Central, a înaintat în scris o serie de propuneri privind organizarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale în diaspora.

Meleșcanu a precizat că MAE a cerut BEC să clarifice dacă există cadrul juridic pentru suplimentarea secțiilor de votare.

Noul ministrul de Externe a afirmat încă  o dată că nu MAE organizează alegerile, această responsabilitate revenind Biroului Electoral Central și Biroului Electoral care se ocupă de secțiile din străinătate.

Meleșcanu a declarat că MAE va aplica neîntârziat orice decizie BEC. Ministrul a listat o serie de propuneri pentru optimizarea procesului de votare, înaintate BEC:

  • – formularul pe propria răspundere care a înghițit mult din timpul de vot în primul tur este disponibil pe site-ul MAE, unde poate fi completat în avans și semnat în interiorul secției de votare;
  • – pentru cei care nu vor avea posibilitatea le punem la dispoziție formulare xerocopiate;
  • – materiale suplimentare pentru secțiile de votare, maximul de ștampile și de cabine de votare (7);
  • – să se accepte posibilitatea înlocuirii reprezentanților partidelor care nu sunt prezenți în ziua votului;
  • – simplificarea detaliilor care se scriu în lista electorală, foarte multe există în declarația pe propria răspundere;
  • – informarea despre toate aceste modalități și invitarea alegătorilor să se prezinte la urne la primele ore ale dimineții;

Totodată, Teodor Meleșcanu a spus că MAE a cerut BEC să analizeze temeiul legal în care s-ar putea realiza suplimentarea numărului secțiilor de votare, poziția momentană a BEC fiind aceea că nu există cadru legal pentru acest demers între cele două tururi. Meleșcanu nu a explicat dacă suplimentarea numărului secțiilor ar urma să se facă prin OUG sau altă măsură, el precizând doar că există resurse suficiente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *