Skip to content
Politică

Propunerile PSD pentru noul sistem fiscal: supraimpozitarea pensiilor speciale și a bugetarilor care câștigă mai mult ca șeful statului

Inquam Photos / Octav Ganea

PSD va propune în coaliția de guvernare supraimpozitarea anumitor categorii de venituri. „Noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici”, se arată într-un comunicat al social-democraților.

Propunerile pe care le dorește PSD:

1. Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României. Șeful statului are un salariu brut lunar în valoare de 24.960 de lei.

2. Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete).

3. Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%.

De asemenea, PSD mai dorește ca firmele să plătească „o contribuție pentru Sănătate și Educație” în valoare de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. PSD vrea ca această măsură să se aplice pe o perioadă limitată de doi ani.

Totodată, PSD se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri, cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

„Cel puțin în prima fază, acest prag nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, astfel încât cea mai mare parte a acestor companii să continue să beneficieze de un regim fiscal favorabil (impozit de 1% din cifra de afaceri), care să le permită dezvoltarea economică. În prezent, circa 100.000 de IMM-uri au o cifră anuală de afaceri cuprinsă între 67.000 de euro și 500.000 de euro”, consideră social-democrații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *