Skip to content
Politică

Prorușii din estul Ucrainei vor ”legitimitate” prin alegerile organizate duminică

Alegerile prezidenţiale şi legislative de duminică vor „oferi legitimitate” noii puteri, a declarat vineri un oficial al „Republicii Doneţk”, autoproclamate de separatiştii proruşi în estul Ucrainei, relatează Mediafax.

„Aceste alegeri sunt importante, pentru că ele vor oferi legitimitate puterii noastre şi ne vor îndepărta şi mai mult de Kiev”, a dat asigurări Roman Liaghin, şeful comisiei electorale înfiinţate pentru aşa-zisele scrutine parlamentare şi prezidenţiale care vor avea loc duminică în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei.

„Este regretabil că Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat deja că nu vor recunoaşte rezultatele acestor alegeri. Această atitudine nu este constructivă”, a adăugat Liaghin în cursul unei conferinţe de presă, la Doneţk.

Liaghin a anunţat că peste trei milioane de buletine de vot au fost tipărite şi că aproximativ 34.00 de persoane au votat deja pe Internet. El a adăugat că aproximativ 50 de observatori sunt aşteptaţi pentru alegeri, în special din Rusia, Serbia, Muntenegru, Israel şi Statele Unite. „Aceşti observatori nu reprezintă Statele Unite, ci diverse organizaţii”, a precizat Liaghin.

Un observator francez, Jean-Luc Schaffhauser, membru al Parlamentului European şi apropiat de partidul de extremă-dreapta Frontul Naţional, prezent la această conferinţă de presă, a declarat că a venit „cu titlu personal” şi nu reprezintă Parlamentul.

Republicile Doneţk şi Lugansk, autoproclamate în aprilie de separatiştii proruşi, se pregătesc să-şi aleagă fiecare duminică un preşedinte şi Parlamentul.

Rusia a anunţat că va recunoaşte rezultatele acestor alegeri, contrar Kievului, Uniunii Europene şi Statelor Unite, care consideră că scrutinele organizate de separatiştii proruşi din estul Ucrainei contravin procesului de pace deschis prin acordurile de la Minsk din 5 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *