Skip to content
Politică

Protecția Consumatorilor, în mijlocul unui nou scandal legat de bănci

literparc.ro

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a intrat în mijlocul unui nou scandal legat de bănci.

Mai precis, informaţia potrivit căreia sumele provenite din anularea în instanţă a proceselor verbale încheiate de comisarii ANPC este foarte posibil să fie imputate acestora, conform prevederilor Curţii de Conturi a României (CCR), a provocat un val de reacţii dure printre consumatori şi, în acelaşi timp, i-a bulversat pe comisarii de la ANPC, scrie marți Bursa.ro.

Această informaţie a fost dată vineri chiar de către preşedintele ANPC, Bogdan Pandelică, în discuţiile purtate cu trei clienţi bancari pe tema aplicării Ordinului de încetare a practicilor incorecte de către Raiffeisen Bank, după cum au anunţat aceştia ulterior întâlnirii.

Mai exact, debitorii au scris pe pagina de Facebook a Grupului Clienţilor în CHF (GCCC): „Un lucru interesant, dar pe care ar trebui să îl verificăm… Avem următoarea situaţie: comisarii X şi Y din ANPC semnează un Proces-verbal. Dacă acest proces-verbal este desfiinţat de către instanţa de judecată, iar aceasta din urmă obligă ANPC la plata unor cheltuieli de judecată, atunci (conform spuselor preşedintelui ANPC) aceştia ar putea fi obligaţi (adesea) să scoată din propriul buzunar acele sume de bani. De ce? Pentru că asta este indicaţia Curţii de Conturi. (…) Deci, eu, X-ulescu, comisar ANPC, semnez un proces-verbal, acesta este desfiinţat de către instanţa de judecată, ANPC fiind obligată să achite părţii adverse 20.000 lei cheltuieli de judecată. Sigur, ANPC achită cei 20.000 lei către partea adversă, însă Curtea de Conturi intervine şi îi transmite ANPC-ului să îşi recupereze aceşti bani din portofelul comisarului ANPC.

Dacă această informaţie este în acord cu realitatea, atunci credem că este o problemă majoră care ar trebui rezolvată. Cine ar mai avea curaj să semneze un Proces-verbal/Ordin în asemenea condiţii?! Doar cei cu mână de fier, siguri pe ei şi idealişti. Restul, este extrem de probabil să fie mai reticenţi”.

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), s-a arătat surprins de afirmaţiile lui Pandelică.

„Cred că s-a înţeles greşit, deoarece, în această situaţie, ar trebui ca instituţia Curţii de Conturi să oblige ANPC să prevadă şi plata unui procent din amenzile dispuse, comisarilor care încheie procesele verbale, în situaţia în care amenzile respective sunt validate în instanţă, lucru care nu se întrâmplă. Pentru o relaţie echilibrată, atunci când ceri ceva trebuie să şi oferi ceva. 

Însă, dacă este aşa, probabil că angajaţii ANPC, comisari în cadrul instituţiei de control, se vor gândi mai mult în momentul în care trebuie să încheie un proces verbal de contravenţie şi există riscul ca aceştia să evite încheierea acelui proces verbal.

De asemenea, cred că se pune problema încheierii inclusiv de către ANPC a unor poliţe de asigurare pentru un eventual malpraxis. 

Am fost sunat de către comisari din regiune, bulversaţi de această informaţie. Trebuie să ţinem cont că cei care merg pe teren, comisari în cadrul ANPC, au cel mai slab nivel al remuneraţiei, în comparaţie cu colegii din cadrul altor entităţi de control ale statului român, deşi au cel puţin aceleaşi responsabilităţi.

Dacă în urmă cu 7-9 ani numărul comisarilor cu drept de control la nivel naţional era de circa 1100-1200, astăzi aceeaşi activitate, acelaşi volum de reclamaţii, aproximativ acelaşi volum de tematici de control şi aceleaşi controale se desfăşoară cu circa 350 de comisari cu drept de control, la nivel naţional, oameni care îşi dedică munca în scopul protejării consumatorului român, şi aceştia trebuie respectaţi. Aşa cum îi cunosc pe colegii mei, care sunt nişte profesionişti, sunt sigur că ei îşi vor face datoria indiferent de context, presiuni sau eventuale imputări. Aşa cum au făcut şi până acum, cu siguranţă că îşi vor face datoria faţă de consumatori şi în continuare cu maximă atenţie şi nu vor tolera sub nicio formă derapaje ale operatorilor economici mai mari sau mai mici de la legislaţia în vigoare în domeniul protecţiei consumatorilor. Sunt sigur, de asemenea, că şi nivelul salarial se va apropia măcar de cel al colegilor din celelalte instituţii ale statului român cu atribuţii de control”, a declarat Anghel pentru publicația citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *