Skip to content
Externe

Protecţie pentru 40.000 de refugiați afgani din partea a 15 state UE

Cincisprezece țări din Uniunea Europeană s-au angajat să primească 40.000 de afgani, a precizat joi comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, după o reuniune a miniștrilor de interne ai UE la Bruxelles, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Pot să anunţ astăzi că 15 state membre s-au angajat să ofere protecţie pentru 40.000 de afgani”, a declarat comisarul pentru afaceri interne, în cadrul unei conferinţe de presă, salutând un ”act impresionant de solidaritate”.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a estimat în octombrie că aproximativ 85.000 de afgani ar trebui să fie relocaţi din ţări vecine cu Afganistanul unde s-au refugiat spre alte ţări în următorii cinci ani, cerând celor din UE să primească jumătate.

Comisia nu a menționat în ce perioadă va avea loc primirea refugiaților.

Germania va găzdui cel mai mare contingent de refugiaţi afgani (25.000). Franţa a promis că va prelua 2.500 de afgani, pe lângă alţi 5.000 de refugiaţi de diferite naţionalităţi, potrivit unui document consultat de AFP. Pentru Ţările de Jos, aceste cifre sunt de 3.159 (afgani) şi, respectiv, 1.915, 2.500 şi 1.200 pentru Spania şi 1.500 şi 4.200 pentru Suedia.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, miniștrii de interne au discutat chestiunile legate de atacurile hibride și de traficul de migranți. Aceștia s-au axat în special pe eficacitatea instrumentelor actuale de răspuns la aceste fenomene și pe instrumentele necesare pentru a fi mai bine pregătiți pentru viitor.

Miniștrii au analizat ce acțiuni suplimentare în domeniul afacerilor interne mai poate întreprinde UE pentru a răspunde la utilizarea migrației ca amenințare hibridă și pentru a descuraja încercările similare în viitor.

Aceștia au discutat ce măsuri ar trebui luate cu prioritate pentru a demantela modul de operare al traficanților de migranți.

Ținând seama de eforturile depuse în ultimele luni pentru consolidarea dimensiunii externe a migrației, miniștrii au discutat, de asemenea, ce alte elemente ar trebui să fie prioritare la nivelul UE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *