Skip to content
Politică

Protejatul lui Adrian Năstase, propunerea lui Stelian Ion pentru Tribunalul UE

Guvernul a aprobat în ședința de joi – cu maximă discreție și în afara ordinii de zi – rezultatele selecției organizată de Ministerul Justiției pentru una dintre pozițiile României de judecător la Tribunalul UE, pentru perioada 7 octombrie 2021 – 31 august 2022.

Conform calendarului procedurii, adoptată prin memorandum de Guvern, aprobarea a venit în penultima zi posibilă, care ar fi fost 25 iunie, deși rezultatatele selecției au fost anunțate pe 11 iunie. O întârziere care poate fi explicată și de suspiciunile pe care stă întreaga procedură.

În discuție este un rest din mandatul dnei Octavia Spineanu, care a devenit judecător CJUE. Pentru viitorul mandat ar urma o nouă procedură, însă practic judecătorul ajuns acum la TUE va rămâne și pentru viitor. Deci un rest de un an, plus încă un mandat întreg de 6 ani.

Desemnarea judecătorilor la TUE este prevăzuta de art. 254 și 255 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și Statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Potrivit art. 254 TFUE, judecătorii trebuie să ofere depline garanții de independență și să aibă capacitatea cerută pentru exercitarea unor înalte funcții jurisdicționale. Ei  trebuie să aibă avizul Comitetului 255 de la Luxemburg și sunt numiți de statele membre, scrie spotmedia.ro.

La selecție s-au înscris 14 candidați. Între ei mai mulți judecători de Curte de Apel și ICCJ, fostul agent al României la CJUE, Horațiu Radu, și actuala judecătoare la CEDO Iulia Motoc.

După verificarea îndeplinirii ciriteriilor generale, care țineau de studii, antecedente, limbi străine, cei 14 candidați ramași în cursă au ajuns la faza interviului în fața comisiei de selecție prezidată de ministrul Stelian Ion.

Întregul articol poate fi citit aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *