Skip to content
Societate

Protest al bicicliştilor în Bucureşti faţă de scăderea siguranţei pe drumurile publice

tribuna.ro

Bicicliştii protestează duminică, în Piaţa Universităţii, faţă de scăderea siguranţei pe drumurile publice, potrivit news.ro.

”Nu uitaţi, duminică ieşim în stradă, în Piaţa Universităţii (spre Piaţa Romană), pe trotuarul de lângă Arhitectură, pentru a trage un semnal de alarmă privind scăderea siguranţei rutiere pe drumurile publice. Sunteţi aşteptaţi cu bicicleta (sau fără) de la ora 16:00”, spun organizatorii evenimentului intitulat ”Şi pe biciclişti îi aşteaptă cineva acasă!”.
Protestatarii vor pune bicicletele una lângă alta, în şir, iar mesajele vor fi afişate pe ele.
”Adunarea publică îndeplineşte toate condiţiile legale de organizare, Primăria Capitalei fiind notificată despre organizarea evenimentului”, precizează organizatorii.
De asemenea, ei au depus la  Directia Rutiera a Politiei Romîne ei un set de propuneri legislative care vizează creşterea siguranţei rutiere:
-eliminarea interzicerii mersului cu bicicletă pe drumurile publice până la vârsta de 14 ani (România este singura ţară din lume care interzice copiilor să meargă pe bicicletă pe drumurile publice!)
-permiterea utilizării bicicletei pe trotuar, până la vârsta de 8 ani
-scăderea amenzilor în cazul bicicliştilor (în momentul de faţă, lipsa soneriei la bicicletă este mai drastic sancţionată decât multe dintre abaterile făcute la volanul unei maşini)
-scăderea limitei de viteză la care se aplică sancţiuni atunci când se depăşeşte viteza în zona urbană
-introducere de noi indicatoare (utile pietonilor şi bicicliştilor)
-condiţii mai bune pentru pietoni (minim 2 m de fâşie de trotuar-termen nou)
-reglementări privind circulaţia trotinetelor electrice
-măsuri mai simple pentru aplicarea de sancţiuni în cazul opririi neregulamentare a autovehiculelor
-posibilitatea aplicării de sancţiuni către autorităţi, atunci când execută lucrări care pun în pericol viaţă participanţilor la trafic
-introducerea noţiunilor ”banda pentru biciclete” şi ”banda comună pentru transportul public şi biciclete”
-posibilitatea ridicării autovehiculelor parcate neregulamentar, indiferent unde sunt oprite (în acest moment legea nu permite ridicarea maşinilor parcate pe trotuare, spaţii verzi sau orice altceva nu este parte carosabila)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *