Skip to content
Societate

Protest al medicilor și asistenților de la Institutul Oncologic: Lipsesc aparatele de radioterapie pentru bolnavii de cancer

O parte dintre medicii și asistenții de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București au protestat, vineri, timp de 15 minute în curtea spitalului, nemulțumiți de faptul că o parte dintre aparatele de radioterapie nu îndeplinesc normele și nu au mai primit autorizație pentru a fi folosite.
O parte dintre pacienții care au nevoie de radioterapie nu vor mai putea fi tratați, în condițiile în care radioterapia reprezenta deja o problemă – aparatură insuficientă și liste de așteptare de luni de zile pentru pacienții adulți. În ceea ce privește copiii bolnavi de cancer, niciun spital de stat din România nu face radioterapie specială pentru copii.
Angajații Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București au vrut să atragă astfel atenția asupra faptului că o parte dintre aparatele de radioterapie sunt foarte vechi, iar Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a decis, recent, să nu mai dea aviz de funcționare pentru o parte din aparatura de radiologie, scrie hotnews.
În aceste condiții, o parte dintre pacienții care au nevoie de radioterapie nu vor mai putea fi tratați, în condițiile în care radioterapia reprezenta deja o problemă – aparatură insuficientă și liste de așteptare de luni de zile pentru pacienții adulți.
În urmă cu doar o lună, Monica Dragomir, medic oncolog și șefa secției de Oncologie Pediatrică de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București declara: „Copiii bolnavi de cancer au tot ce le trebuie în România. Sunt mulți care pleacă pentru că așa vor părinții. Să nu mai discutăm cum și în ce măsură presa induce neîncredere. Sunt puține lucruri care nu se pot face în țară, iar pentru alea îi trimitem noi – adică ne ocupăm noi de dialog cu centrele de specialitate din afară, cu colegii, ba le găsim și bani de drum.”
O parte dintre pacienții adulți bolnavi de cancer din România așteaptă luni de zile pentru a ajunge să facă radioterapie, din cauza aparaturii vechi și insuficiente.
În plus, niciun spital de stat din România nu face, în acest moment, radioterapie pentru copii – copiii mai mici de 10-14 ani nu stau nemișcați și au nevoie de o procedură specială, de care niciun spital de stat din țara noastră nu dispune în acest moment. Procedura este disponibilă în România doar la o clinică privată și decontată de CNAS, însă, potrivit datelor transmise de reprezentanții clinicii, doar aproximativ 30-40 de copii sunt tratați aici anual. Nu se știe ce se întâmplă cu ceilalți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *