Skip to content
București Știri locale

Protest în faţa Ministerului Mediului față de poluarea din Bucureşti

Inquam Photos / Octav Ganea

Câteva zeci de persoane au protestat, miercuri, în faţa Ministerului Mediului, unele purtând măşti de gaze, pentru a atrage atenţia asupra poluării din Capitală.

Participanţii au avut pancarte în formă de nori, cu mesaje precum „Peste 14.000 de membri Declic cer raportări în timp real privind calitatea aerului”, „Aerul nostru e praf şi pulbere”, „Nu mai am aer”, „Costel Alexe, vrem să ştim ce respirăm”.

Unii dintre aceştia au purtat măşti de gaze.

Reprezentanţii comunităţii Declic au arătat că această campanie a început în urmă cu o lună, fiind strânse peste 14.000 de semnături care să îi fie înmânate ministrului Costel Alexe.

Ei cer modernizarea reţelei naţionale de monitorizare a calităţii aerului, dar şi amplasarea de senzori la firmele care poluează, la gropile de gunoi şi închiderea celor care nu respectă normele.

Reprezentanţii protestatarilor au avut şi o întâlnire cu ministrul Mediului, Costel Alexe, pentru a-i înmâna semnăturile petiţiei „Aer pentru viaţă”.

Potrivit iniţiatorilor petiţiei, Bucureşti, Braşov şi Iaşi se află deja sub monitorizarea Comisiei Europene şi alte 10 sunt la un pas de a ajunge în această situaţie, din cauza poluării excesive şi a raportărilor eronate, scrie news.ro.

Calitatea aerului afectează calitatea vieţii şi a sănătăţii oamenilor. Aerul poluat este responsabil de boli grave. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, poluarea aerului este responsabilă de 29% din decesele cauzate de cancerul la plămâni şi 24% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale. Studiile OMS arată că poluarea ar fi responsabilă inclusiv pentru demenţă şi boli cardiovasculare”, arată iniţiatorii petiţiei.

Aceştia cer o monitorizare responsabilă a calităţii aerului, ca prim pas pentru a avea aer pentru viaţă, nu care să ne îmbolnăvească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *