„Ieri aplaudaţi, astăzi expulzaţi!”: circa o sută de medici cu diplome obţinute în străinătate, dar practicieni în Franţa uneori de ani de zile, au manifestat joi în faţa Ministerului Sănătăţii de la Paris în faţa riscului unei „disponibilizări masive”, pentru că statutul lor administrativ, precar, nu mai există de la 1 ianuarie, informează AFP, preluată de Agerpres.
Sub ferestrele ministerului, aceşti medici practicieni scandau, la apelul sindicatelor, „Medici străini, medici uitaţi!”.
„Există la ora actuală circa 2.000 de medici, indispensabili în servicii, puşi în prima linie în timpul epidemiei de COVID-19, însă cărora tocmai li s-a spus «nu mai vrem să vă păstrăm»”, a rezumat pentru AFP un reprezentant sindical, Halim Bensaidi. „Pentru ei, la fel ca pentru spital, aceasta este o catastrofă”, a adăugat el.
O parte dintre aceşti medici devin migranţi ilegali.
De peste 20 de ani, „deşertificarea” medicală a determinat mai multe unităţi medicale din Franţa să recruteze medici cu diplome obţinute în afara Uniunii Europene. Extrem de prost remuneraţi şi în situaţie precară, ei puteau spera să obţină o „autorizaţie de exercitare completă” după o procedură complexă de mai mulţi ani.
Aceşti practicieni licenţiaţi în afara Uniunii Europene trebuie în principiu să treacă un concurs de selecţie, denumit „teste de verificare a cunoştinţelor”, apoi să urmeze un traseu de consolidare a competenţelor timp de doi ani la spital, înainte de a-şi vedea dosarul examinat de comisie.
Însă multă vreme a existat un regim de derogare, permiţând spitalelor să-i recruteze pe „non-laureaţi” sub diverse statute foarte precare, remunerate cu sume între 1.500 şi 2.200 de euro pe lună.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News