Skip to content
București

Protest la Ambasada Finlandei. Românii cer MAE să se implice în cazul Smicală

Câteva zeci de persoane s-au adunat duminică după-amiază în faţă Ambasadei Finlandei din Bucureşti pentru a protesta faţă de modul în care a fost gestionat cazul Cameliei Smicală, românca ai cărei copii au fost reţinuţi de către autorităţile finlandeze. Protestatarii cer mai multă implicare din partea statului român.

Proteste s-au desfăşurat şi la Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Braşov şi în alte localităţi. Potrivit lui Victor Roncea, reprezentant al Asociaţiei Civic Media, protestatarii vor înainta Ministerului Afacerilor Externe (MAE) un document prin care se cere „eliberarea copiilor care sunt reţinuţi, încarceraţi practic în aceste lagăre de copii, fără a li se respecte drepturile de cetăţeni europeni”.

Ministerul Afacerilor Externe a publicat, sâmbătă, pe site-ul instituţiei, un rezumat al eforturilor făcute în cazul Smicală, informează portalul B1.ro.

„Doresc să vă aduc la cunoştinţă faptul că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ambasada României la Helsinki s-au implicat în mod prioritar în sprijinul cetăţenei române Camelia (Smicala — n.r.) Jalaskoski, încă de la început, din anul 2015, la momentul sesizării cu privire la instituţionalizarea celor doi copii minori ai acesteia”, a postat ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, pe pagină să oficială de Facebook.

Camelia Smicală Jalaskoski, medic de profesie, a fost condamnată la închisoare în Finlanda, după ce, în 2015, soţul său s-a plâns autorităţilor că femeia, de care divorţase, vrea să îi ia copiii şi să fugă cu ei în România. În urma plângerii, autorităţile i-au luat copiii, care au ajuns în plasament. Luna trecută, medicul a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru agresarea executorilor judecătoreşti care au venit să îi ia copiii.

„Precizăm că atât doamna Camelia Jalaskoski, cât şi ambii minori rezultaţi din căsătoria încheiată în Finlanda deţin dublă cetăţenie, română şi finlandeză, şi au domiciliul pe teritoriul Finlandei. Din perspectiva autorităţilor finlandeze, cetăţenia efectivă atât a mamei, cât şi a minorilor, este cea finlandeză, care prevalează în raport cu cetăţenia română, aspect învederat constant de către partea finlandeză cu ocazia solicitărilor şi demersurilor diplomatice şi de asistenţă consulară ale Ambasadei României la Helsinki”, mai arată MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *