Protest la Finanțe. Purtătorul de cuvânt al PSD: Nu se vor tăia salarii

Inquam Photos / Octav Ganea
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În exclusivitate pentru PS News, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a reacționat în urma protestelor de la Finanțe. Romașcanu dă asigurări bugetarilor care protestează că noul pachet de măsuri fiscale nu va include măsuri precum tăierea salariilor. „Oamenii din Ministerul de Finanțe trebuie să înțeleagă că una dintre nemulțumirile lor este în curs de a se rezolva prin noua lege a salarizării care va intra în dezbatere în Parlament cu noile grile”, mai spune Lucian Romașcanu, în exclusivitate pentru PS News.

„Asigurările pe care noi, cei de la PSD, le dăm funcționarilor care protestează sunt cele menționate și de premier: nu se vor tăia salarii. Lucrurile nu sunt nici pe departe cum sunt vehiculate de presă sau estimate de angajați, în special de cei finanțe. Lucrurile sunt în plin proces de redactare. În acest moment, Ministerul de Finanțe este cel care vine cu propunerile, coaliția urmând să decidă ce va fi și ce nu va fi ales dintre acelea pentru a fi transferate în ordonanță de urgență. Oamenii din Ministerul de Finanțe trebuie să înțeleagă că una dintre nemulțumirile lor este în curs de a se rezolva prin noua lege a salarizării care va intra în dezbatere în Parlament cu noile grile. Sigur că le înțelegem frustrările și supărările, dar în același timp au și o responsabilitate extrem de importantă, iar a bloca trezoreriile și lefurile tuturor oamenilor din sistemul bugetar nu cred că e cea mai bună soluție.

Eu îl cred pe domnul Boloș că va reuși să gestioneze situația din minister, iar lucrurile să rămână în continuare funcționale cu, repet, promisiunea că toate măsurile de reformă vor fi făcute, sigur, în sensul supleței statului, dar nu va afecta salarii, nu va afecta job-uri importante și nici nu va duce către o zonă pe care toată lumea o speculează”, a declarat Lucian Romașcanu, în exclusivitate pentru PS News.

Despre draftul de măsuri fiscale apărut zilele trecute în spațiul public, social-democratul susține că „e foarte departe de realitate”.

„E foarte departe de realitate draftul apărut în spațiul public. Eu nu știu cum a ajuns acest draft în spațiul public, am bănuieli, dar n-are rost să le fac publice. Sunt zeci de măsuri propuse, fiecare cu impact calculat. Se vor decide de comun acord în coaliție, de către șefii celor două partide și reprezentanții celor două partide, iar lucrurile vor merge pe cele trei măsuri anunțate. În primul rând, reformă profundă a statului – nu e foarte ușor de acceptat, dar este vitală pentru ceea ce avem  de făcut – cu reducerea evaziunii fiscale prin cele două măsuri importante: e-Factura și Radarul Mărfurilor.

Și numărul trei: echitatea fiscală. Toate cele trei vor merge înainte în ordonanțe separate sau în aceeași, cu protecția claselor defavorizate, cu menținerea sectoarelor strategice, cu menținerea sectoarelor bugetare importante. Dar toate cele trei vor trebui făcute pentru că riscăm ratarea banilor din PNRR, ratarea banilor din următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene, ceea ce nu putem să ne permitem sau România nu-și poate permite, este cel mai important tren de dezvoltare pe care îl avem în acest moment”, a susținut purtătorul de cuvânt al PSD.

Chestionat când ar urma să fie făcut public pachetul de măsuri fiscale, Lucian Romașcanu a susținut:

„Eu cred că săptămâna viitoare ar trebui, totuși, să intre în transparență, pentru că timpul e destul de scurt. Multe dintre măsuri ar trebui să intre în vigoare de la 1 septembrie. Deci nu e foarte mult timp la dispoziție. Deci, eu cred că săptămâna viitoare va exista consensul și se va face public acest pachet de măsuri fiscale”.

Protestele angajaților din finanțe, declanșate cu o zi în urmă chiar de salariații Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de preconizatele modificări fiscale, continuă vineri și s-au extins în mai multe județe, unde trezoreriile sunt închise. Ministrul Marcel Boloş consideră că protestul este îndreptăţit din punct de vedere al salarizării, pentru că sunt cu grilele „rămase în urmă”, dar spune că proiectul de ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare nu îi afectează pe cei cu venituri mici.

DETALII AICI: UPDATE A doua zi de proteste la Finanțe. Ce le transmite Boloș funcționarilor

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: