Skip to content
Politică

Protest.Peste 100 de mineri s-au blocat în subteran, la mina Băița/ UPDATE

UPDATE:

In urma negocierilor purtate in cursul zilei de astazi, 18 septembrie,  de reprezentantii Ministerului Economiei si prefectul judetului Bihor, Claudiu Pop, cu reprezentantii angajatilor companiei miniere, conflictul spontan s-a incheiat, urmand ca maine dimineata acestia sa reia lucrul.

Totodata, pentru asigurarea continuitatii activitatii a fost numit un nou director general, Octavian Bortos. Anterior numirii, Octavian Bortos ocupa functia de director tehnic in cadrul S.C. Baita S.A. 

Angajatii  S.C. Baita Stei au receptionat pozitiv mesajul Ministrului Economiei, Constantin Nita, si au inteles ca aceasta companie isi va continua activitatea, strategia Ministerului in ceea ce o priveste fiind de redresare economico-financiara si dezvoltare, astfel incat sa devina o societate competitiva pe piata de profil”, se arată în comunicatul de presă remis redacției PSnews.ro

 

Ministerul Economiei a sesizat DNA și ANI cu privire la anumite fapte penale şi un posibil conflict de interese al conducerii companei SC Băița SA. Sesizările vin în condiţiile în care la mina Băița, peste 100 de mineri s-au blocat în subteran. După demisia directorului general al societății, minerii spun că se tem de închiderea minei și pierderea locurilor de muncă.

Sesizarea DNA vine după ce corpul de control al minsterului economiei a constatat deficienţe grave în gestionarea activităţii la SC Băiţa SA, companie la care statul este acţionar unic.

Ministerul economiei explică, printr-un comunicat, situaţia de la mina băiţa. Acolo, o companie privată, Băiţa Bihor SA a dezvoltat o asociere cu mina băiţa, din care ar fi rezultat, spun oficialii de la economie, o „faptă de natură penală”.

La mijloc s-ar afla și un contract de cesiune cu o valoare de aproape 5,2 milioane de lei, pentru care a fost sesizat ANAF. Tot în acest caz, ministerul economiei a sesizat și ANI, cu privire la un posibil conflict de interese, la nivelul conducerii societății.

Scandalul la mina băița a început când peste 100 de mineri s-au blocat în subteran după ce directorul general al companiei, Maria Trip și-a dat demisia, la finalul unei ședințe a Consiliului de Administrație la care a participat și secretarul de stat în ministerul economiei, Maricel Popa.

Reprezentanții statului acuză conducerea societății, asigurată de Maria Trip din 1999 de management defectuos, situația economică a companiei agravându-se de la an la an. În 2014, pierderile estimate la această companie sunt de 5,4 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *