Tinerii care au ieșit în stradă în luna februarie, în timpul mitingurilor de protest împotriva OUG 13, se plâng că acum sunt vânați cu teancuri de amenzi trimise de Jandarmerie la 6 luni după manifestațiile de stradă din București.
Majoritatea au anunțat că vor contesta în instanță amenzile, iar dacă aici nu vor avea câștig de cauză au de gând să își ducă procesul până la CEDO.
„M-au legitimat la începutul protestelor, când nu mi-au dat amenzi. Am mai primit o amendă acum vreo lună și jumătate sau două, nefiind legitimată, prin semnătura unui martor fals. Sunt date fără să vină să te legitimeze, fără să vină să te avertizeze. Acum, din câte știu eu, ei tot timpul își iau ca măsura de precauție faptul că sunt insotiți de câte un coleg și filmează.
Aș vrea să stiu dacă pot să pună la dispoziție măcar o singura înregistrare de acest tip. Încearcă să ne intimideze și să ne închidă gura și cred că, dacă ne trimit amenzi pe bandă rulantă, o să ne facă să stăm în casă”, a declarat Beatrice Dinu, una dintre persoanele care au ajuns să fie amendate pe bandă rulantă.
Conform ziare.com, cel mai vocal dintre protestatari, Cristian Mihai Dide, a cumulat până acum amenzi de peste 30.000 lei, în vreme ce Beatrice Dinu și Roxana Ionescu Mirea, o altă tânără care a ieșit și ea în stradă în mai multe ocazii, spun că au primit amenzi care se ridică la puțin peste 1.000 lei.
Protestele din fața Ministerului Justiției, cele din Piața Victoriei, de la Universitate sau marșul de susținere a DNA au atras aproape inevitabil o serie de amenzi pentru o parte din protestatari.
Jandarmeria se apără spunând că acțiunile nu erau declarate ca adunări publice, iar termenul de comunicare a procesului verbal și cel de aplicare a amenzilor, odată cumulate, pot ajunge până la 8 luni.
În același timp, câteva formațiuni politice și asociații civice care au încercat să obțină avize pentru organizarea unor acțiuni de protest în fața unor instituții publice sau a sediilor unor partide aflate la putere au aflat cu surprindere că punctele cele mai cunoscute din București au fost deja „ocupate” de unele asociații pro-PSD, care au primit dreptul de a protesta în aceste locații chiar și până la finalul acestui an.