Skip to content
Politică

Protestatarii dau cărțile pe față. Iohannis are două instrumente prin care poate bloca legile Justiției EXCLUSIV

infoziare.ro

Protestele pe tema pachetului de legi în Justiție prezentat de ministrul Tudorel Toader amenință să atingă un punct culminat la finalul acestei săptămâni, când protestatarii să pregătesc să ia cu asalt Piața Universității.

Este o ură profundă, așa cum și în februarie, pe tema dezincriminării abuzului în serviciu, protestele au fost făcute din ură, crede George Epurescu, liderul unui ONG bucureștean și unul dintre protestatarii cu state vechi.

Cu ură, direct din stradă

Dacă ne uităm pe fețele oamenilor care au ieșit în stradă în februarie vedem ură autentică, pentru că a fost un moment după care nu mai exista cale de întoarcere. E o chestiune care merge dincolo de orice mesaj de coalizare lansat prin intermediul rețelelor de socializare”, remarcă Epurescu, într-o declarație exclusivă pentru PSNws.ro.

Protestatarul se așteaptă ca același sentiment să anime și mulțimea care va ieși în weekend pe străzile Bucureștiului pentru protesta împotriva reformelor propuse de Toader în noile proiecte de legi din Justiție.

De câte ori va exista ceva care are un impact atât de mare din punct de vedere emoțional, populația va taxa acest lucru. Nici măcar nu va fi nevoie să se mai dea convocarea pe Facebook, ci pur și simplu va fi o reacție simultană a multor oameni”, apreciază Epurescu.

Cheia Iohannis

Chiar dacă protestele masive vor debuta în acest weekend, Epurescu nu se așteaptă ca nivelul lor să îl egaleze pe cel al manifestațiilor din februarie, existând și anumite pârghii preliminare pe care societatea civilă ar vrea să le vadă puse în aplicare de președintele Iohannis.

Lumea nu mai aștreaptă nimic de la actualul Parlament, dar are așteptări de la președinte. Are pârghii pentru a se opune unor astfel de situații. În primă fază, nepromulgarea legilor ar putea aduce în stradă o serie de manifestații puternice, pentru a susține această măsură.

Mai are și varianta sesizării unor chestiuni de neconstituționalitate, anterior promulgării legii. Lumea va aștepta să vadă ce se întâmplă. Catalizatorul cel mai mare al unor proteste masive ar putea fi reprezentat de o decizie CCR care să servească intereselor actualei majorități parlamentare. CCR, în ultima vreme, le cam comite pe bandă rulantă”, spune președintele ONG-ului.

Actorii statului de drept nu mai reprezinta poli de încredere pentru populație, în acest moment, chiar și cu speranțele care se îndreaptă uneori spre președinte, recunoaște George Epurescu.

Din păcate, influența politică resimțită la nivelul tuturor instituțiilor reprezentative ale statului de drept se vede clar. În momentul în care se atacă establishmentul politic, indiferent de culoarea lui, toate instituțiile se coalizează și reacționează agresiv.

Este un sistem care, în momentul în care simte o amenințare, imediat reacționează, indiferent că se cheamă Parchet, Minister de Justiție etc. Ele nu vor da niciodată satisfacție cetățeanului. problema este una de fundament al acestei pseudodemocrații e care o trăim astăzi. Ele se apără. Nu ai unde să te mai plângi. nimeni nu are încredere că justiția funcționează. Vecdem unele sentințe ciudate în dosare grele, Parchetul vine cu dosare pe fapte de acum 10 ani. În plus, Curtea Constituțională a devenitr un jucător pe zona legislativă, în acest moment, dar și pe zona de cercetări penale., legând cu o mână la spate instituții precum Parchetul General sau DNA, care mai prezentau un pic de credibilitate în ochii populației”, explică reprezentantul societății civile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *