Skip to content
Internațional

Proteste de stradă anti-restricţii în Israel. Manifestanţii contestă modul de gestionare a pandemiei de COVID-19

timesofisrael.com

Mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă seară la Ierusalim şi Tel Aviv pentru a denunţa corupţia şi modul de gestionare a pandemiei de COVID-19 şi a consecinţelor sale de către guvernul israelian. Nemulţumirea populară s-a intensificat în ultimele zile, pe fondul noilor restricţii impuse în contextul noului val al pandemiei care a afectat economia, protestatarii acuzând guvernul că este „deconectat” de la realitate.

O primă adunare a avut loc la Ierusalim în faţa reşedinţei premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pentru a cere demisia acestuia. Inculpat pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare, Benjamin Netanyahu este în centrul unui proces în care următoarea audiere va avea loc duminică. „Democraţie”, „mincinos” şi „manipulator”, se putea citi pe pancartele purtate de cele câteva sute de manifestanţi, potrivit unui corespondent al AFP.

În centrul oraşului Tel Aviv, mii de manifestanţi s-au îndreptat spre Parcul Charles Clore, la malul mării, pentru a protesta faţă de modul în care este gestionată criza sanitară şi economică, la o zi după intrarea în vigoare a noilor restricţii vizând oprirea răspândirii coronavirusului.

Pentru „a evita izolarea generală din cauza creşterii puternice a morbidităţii legate de coronavirus”, autorităţile au anunţat vineri că majoritatea magazinelor neesenţiale şi locurilor publice vor fi închise în weekend până la noi ordine, după ce la începutul lui iulie au fost introduse deja alte restricţii, transmite Agerpres. Până de curând, Israelul, ţară cu nouă milioane de locuitori, s-a putut lăuda cu modul de gestionare a pandemiei, dar numărul de noi bolnavi a crescut odată cu relaxarea măsurilor de restricţie, în timp ce rata şomajului a ajuns la peste 20%.

Pentru a tempera nemulţumirea socială, prim-ministrul a anunţat recent un plan de 90 de miliarde de shekeli (circa 22,5 miliarde de euro), reprezentând ajutoare pentru „toţi cetăţenii”. Potrivit unui sondaj al canalului de televiziune 13 publicat în această săptămână, 61% dintre alegători sunt „nemulţumiţi” de modul în care premierul Benjamin Netanyahu a gestionat pandemia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *