Skip to content
Politică

Proteste Franța. Vestele galbene țintesc punctele de frontieră

France 24

„Vestele galbene” vor să protesteze sâmbătă, pentru a şasea săptămână și iau în considerare blocarea frontierei cu Spania. Mai mult, a fost lansat un apel pentru un protest european, astfel că ar putea fi afectate şi restul frontierelor – cu Belgia, Germania, Italia, Elveţia dar şi porturile bretone.

După 13 ore de debateri intense, joi noapte, Adunarea Naţională a votat măsuri sociale şi economice pentru a răspunde crizei provocate de mişcarea „Vestele galbene”, însă decizia finală aparţine Senatului.

Proiectul pare să nu fi calmat spiritele, pentru că sâmbătă este anunţat un nou protest, al şaselea.

Pe rețelele de socializare, unul dintre purtătorii de cuvânt ai “Vestelor galbene”  a cerut manifestanţilor să protesteze sâmbătă la Versailles şi nu la Paris. Astfel, ca măsură se precauţie, Castelul din Versailles – unul dintre cele mai vizitate monumente din Franţa, va fi închis sâmbătă.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner a anunţat că este pregătit să intervină la Versailles ori în alte locuri unde vor fi manifestaţii.

Secretarul de Stat în ministerul de Interne, Laurent Nunez susţine că se aşteaptă la mai puţini protestatari dar între care se pot afla indivizi periculoşi ce ar putea incita la violenţe, motiv pentru care mobilizarea forţelor de ordine va continua să fie importantă şi în acest week-end, informează rfi.ro

Aproape 2.900 de persoane au fost rănite de la începutul protestelor “Vestelor galbene” izbucnite la mijlocul lui noiembrie. Victime sunt de ambele tabere: 1850 de civili şi 1050 de forţe de ordine, potrivit ministrului de Interne, Christophe Castaner. Nouă persoane au decedat. În mare parte este vorba de manifestanţi care şi-au pierdut viaţa în timp ce încercau să blocheze accesul maşinilor în punctele de taxare situate pe autostrăzi ori în diverse intersecţii.

Săptămâna trecută, nu au mai ieşit în stradă la fel de mulţi protestatari – 66.000 în întreaga Franţă comparativ cu 280.000 pe 17 noiembrie, în prima sâmbătă de proteste.

Parlamentul a adoptat definitiv, joi, bugetul pe 2019, în care este este prevăzută anularea taxei pe carbon şi sunt deblocate fonduri pentru creşterea salariului minim.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *